Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vznikol siedmy svetadiel? Tvorí ho plastový odpad
Zdielať na

Vznikol siedmy svetadiel? Tvorí ho plastový odpad

Francúzsky škuner z 30. rokov navádzaný modernými satelitmi čoskoro vyrazí objavovať "siedmy kontinent", obrovksú kopu platového odpadu v Tichom oceáne. Tá je šesťkrát väčšia ako Francúzsko.

Patrick Deixonne bol pri veslárskych pretekoch v roku 2009 šokovaný odpadom, s ktorým sa na mori stretol. Pre vedecklú expedíciu sa rozhodol preto, aby varoval pred ekologickou katastrofou, ktorá nastáva v severovýchodnej časti Tichého oceánu. 

"Táto kopa odpadu leží vo vodách, kem len málokedy zaviítajú obchodné alebo turistické lode. Medzinárodné spoločenstvo sa o to doposiaľ takmer nezaujímalo," tvrdí bádateľ. Deixonne vysvetľuje, že chce upútať púozornosť Francúzov a Europánov an tento jav. 47-ročný Patrick Deixonne, bývalý hasič na francúzskom vesmírnom stredisku na Kourou a dobrý znalec guaynaských lesov, sa sám označuje za "bádateľa novej generácie, ktorý musí zdokumentovať veľké problémy životného prostredia, pretože informácie je kľúčom k zmene."

Siemdy kontinent

Misia nazvaná Siedmy kontinent štartuje 2. mája so zo San Diega v USA. Škunwer (čln) z roku 1938 prejde za mesiac 4 630 kilometrov medzi Kaliforniou a Havajom. Na tomto mieste výskumník Charles Moore v roku 1997 náhodneobjavil túto neuveriteľnú kopu plastového odpadu.

Stret morských prúdov

Doposiaľ ju v rokoch 2009 a 2009 študovali len dve americké expedície. Odpad sa hromadí v mieste, kde sa stretávajú morské prúdy. Tie sa stáčajú pod vplyvom rotácie zeme a vytvárajú obrovský vír nazýývaný gyrus( lat. kruh). Dostredivá sila pomaly nasáva odpad smerom k centru tejto špirály, ktorá je zrejme jednou z najväčších známych na svete. Jej obvod meria 22 200 kilometrov a má asi 3,4 milióna kilometrov štvorcových.

"V každom z piatich kruhov na svete je odhadom niekoľko desiatok miliónov ton odpadov," vysvetľuje biológ Geroges Grépin. "Je to predovšetkým plastový mikroodpad v hĺbke 30 metrov. Nie jeto kontinent, po ktorom by sa dalo chodiť," upresňuje. Čln budú navádzať dva satelity NASA, Aqua a Terra, aby sa dostal tam, kde je koncentrácia odpadu najvyššia a mohol merať jej hustotu, odobrať vzuorky z vody či planktónu. 

Svetová premiéra

Pri tejto misii bude vyskúšaný receptor na plaváku skonštruovaný študentmi, ktorý má zisťovať živé organizmy a planktón v plastovom odpade a zmapovať tak znečistené zóny prostredníctvom satelitu, čo bude svetová premiéra.

Počas misie vypustia dvanásť plavákov amerického úradu National Oceanic and atmospheric administration (NOAA), programu UNESCO pre štúdium oceánov a mládežníckeho projektu Argonautica, ktoré majú umožniť tisíckam študentov vo svete študovať morské prúdy.

Celú expedíciu môžu ľudia sledovať na stránke www.septiemecontinent.com.

Facebook: Ocean Scientific Logistic

Súvisiace články