Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kde sa stala chyba? Zemou otriaslo 39 zemetrasení za dva dni
Zdielať na

Kde sa stala chyba? Zemou otriaslo 39 zemetrasení za dva dni

Za posledných 48 hodín zaznamenali seizmografy po celej zemeguli 39 zemetrasení. Naviac v pomerne krátkej dobe, čo nie je podľa rumunského seizmológa Gheorghe Marmureana práve obvyklé.

"Nepochybne je niečo vážne zlé. Bolo to veľmi veľa zemetrasení," vyhlásil Marmureanu citovaný servermi zameranými na geológiu. Rumunský vedec komentoval značnú aktivitu zemskej kôry. 

Zemetrasenie s vlnami

Spomínaná séria začala silným zemetrasením 11. apríla v Indonézii, kde otrasy dosiahli 8,6 a 8,2 Richterovej stupnice. Okrem chvenia zeme dorazila do Indonézie aj vlna tsunami. Výška vĺn siahala do 8- metrových výšok. Úrady teraz zisťujú, či vlna spôsobila ujmy na životoch a či napáchala nejaké hmotné škody. 

Mexiko bez vážnych následkov

Počas nasledujúcich hodín zaznamenali ďalšie 3 slabšie zemetrasenia v Mexiku a v Kalifornskom zálive. Pomerne silné otrasy pokračovali aj v ďalších dňoch. Najsilnejšie otrasy zaznamenali prístroje práve v Mexiku, kde zemetrasenie dosiahlo hranicu siedmych stupňov.

V Chile nič nové

Najčerstvejšie sa pridalo ďalšie slabšie zemetrasenie v Chile, ktoré dosiahlo 6,5 stupňa Richterovej stupnice. Chile je častým dejiskom otrasov. Predchádzajúci mohutný otras bol zaznamenaný koncom apríla, rovnako v strednej časti krajiny. Sedemstupňový otras spôsobil zranenie 14 ľuďom a tisíce boli evakuovaní pre možnú tsunami.

V Indonézii to nie je normálne

"Tie zemetrasenia sú prekvapivé a nie je jednoduché si ich vysvetliť pomocou súčasných vedeckých poznatkov. Napríklad zemetrasenie v Indonézii: podľa štatistiky, by sa malo objaviť v tejto časti Ázie jedno silné zemetrasenie približne každých 500 rokov.

Avšak od roku 2004 tu už boli 3 silné zemetrasenia s magnitúdou vyššou než 8, a to nie je normálne," tvrdí Marmureanu.

ISIFA/ilustračná snímka

Súvisiace články