Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mexiko a západ USA zasiahlo silné zemetrasenie
Zdielať na

Mexiko a západ USA zasiahlo silné zemetrasenie

Pomerne silné zemetrasenie zasiahlo rozsiahlu pobrežnú oblasť od amerického štátu Oregon cez Kaliforniu až po tichomorský breh Mexika. Najsilnejšie otrasy zaznamenali seizmologické prístroje práve v Mexiku. Ľudia však z rozkývaných budov v panike vybiehali aj v Kalifornii...

Zemetrasenie tam dosiahlo hranicu siedmich stupňov Richterovej stupnice. Otrasy v Mexiku rozhýbali množstvo výškových budov, niektoré z nich boli dokonca evakuované. "Schody sú široké, ale bolo zložité sa po nich dostať von, lebo všetci do seba strkali," popisuje chvíle hrôzy Mexičan Madrigal.

Pozorovanie z vrtuľníkov podľa mestských úradov neodhalilo v meste žiadne vážnejšie škody.

Ohnisko 65 kilometrov pod zemou

Epicentrum otrasov ležalo podľa expertov v menej osídlenej oblasti mexického štátu Michoacán asi 330 kilomterov severozáopadne od Acapulca. Nie sú nahlásené škody. A to najmä preto, že epicentrum zemetrasenia bolo 65 kilometrov pod zemou.

Otrasy v Kalifornii aj v Oregone

Veľké hlboké ohniská spôsobili, že sa chvenie zemskej kôry postupujúce na povrch, postupne rozptýlilo. V americkom Oregone boli otrasy o stupeň slabšie ako v Mexiku. Zem sa triasla aj v centrálnych oblastiach Kalifornie, kde sa sila zemetrasenia pohybovala okolo piatich stupňov. Podľa expertov je nepravdepodobné, že by otrasy vyvolali vlnu tsunami.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy