Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Filipíny zasiahlo silné zemetrasenie. Najmenej 43 mŕtvych
Zdielať na

Filipíny zasiahlo silné zemetrasenie. Najmenej 43 mŕtvych

Strednú časť Filipín v pondelok zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré pripravilo o život najmenej sedem ľudí a vyvolalo paniku v tamojších mestách. V oblasti prielivu medzi ostrovmi Negros a Cebu zaznamenal Filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie niekoľko minút pred poludním miestneho času otrasy s magnitúdou 6,9.

Otrasy vznikli v pomerne malej hĺbke odhadovanej na 10 kilometrov pod morským dnom. Obyvateľov priľahlých pobreží preto varovali pred možnosťou vzniku vĺn tsunami, výstrahu však neskôr odvolali.

43 mŕtvych

Najnovšie informácie hovoria o tom, že zemetrasenie si vyžiadalo 43 mŕtvych. Ďalší ľudia sú uväznení pod troskami zničených budov. Ich počet však nie je známy. Minimálne 40 následných otrasov na najhoršie postihnutom ostrove Negros si vynútili uzatvorenie vládnych úradov a škôl.

Zábery filipínskej televízie zachytili ľudí, ktorí vybiehali v panike z obchodov, kancelárií či škôl. V niektorých oblastiach bolo prerušené elektrické vedenie aj telekomunikačné služby. Záchranári s krompáčmi a lopatami stále pátrajú po možných preživších pod ruianmi budov.

V horskej dedine Planas, asi 15 kilometrov od mesta Gujhulngnan v provincii Negros Oriental, zosunutá pôda zavalila tri desiatky domov a pripravila o život 29 ľudí. V Guihulngane, ktoý má približne 180 000 obyvateľov zatiaľ napočítali 11 obetí. Medzi nimi sú aj žiaci zrútenej školy. 

Otrasy 6,7 až 6,9 stupňa

Do záchranných prác bola nasadená armáda aj polícia. Potraviny a lieky čakajú v provinčnej metropole Dumaguete. Pre poškodené cesty a mosty ich však nemôžu dopraviť do zasiahnutých dedín. Epicentrum zemetrasenie, ktoré zasiahlo Filipíny v 11:49 miestneho času (4:49 SEČ), bolo lokalizované v mori zhruba 72 kilometrov od Dumaguete. Rôzne seizmologické úrady stanovili silu otrasov medzi 6,7 až 6,9 stupňa Richterovej stupnice.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy