Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zemetrasenie na Sumatre. Slovákov v Thajsku evakuovali
Zdielať na

Zemetrasenie na Sumatre. Slovákov v Thajsku evakuovali

V Indickom oceáne pri pobreží indonézskeho ostrova Sumatra namerali v stredu zemetrasenie so silou až 8,7 stupňa Richterovej stupnice. Chvenie malo trvať až 5 minút.

Podľa Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý sleduje zemetrasenia na celom svete, sa epicentrum otrasov nachádzalo asi 431 kilometrov od indonézskeho mesta Banda Aceh. Varovanie pred vlnami cunami úrady preventívne vydali pre celú oblasť Indického oceána.

Slovákov evakuovali

Otrasy cítili údajne aj v Indii, Malajzii, Singapure a Thajsku, kde sa nachádza podľa ministerstva zahraničných vecí 11 Slovákov, vrátane Bratislavčana Henricha. "My sme ani nevedeli o čo ide, len zrazu nás začali vyháňať z hotela smerom do hôr. Teraz sme v takej dedinke ďaleko od pláže. Starajú sa o nás miestni ľudia," povedal Henrich. 

Slovenské cestovné kancelárie dostávali v uplynulých hodinách informácie o vývoji situácie, hosťom v hoteloch odporúčajú buď presun do horských oblastí alebo aspoň na vyššie poschodia budov. Slováci sú aj priamo v Indonézii, no údajne sú všetci mimo ohrozenia. "Podľa našich informácií sa v súčasnosti nachádza v Indonézii 37 slovenských občanov," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. 

Indické úrady evakuovali niekoľko tisíc obyvateľov z nízko položených častí súostroví Andamany Nikobary, kde očakávajú príchod až 3,9 metra vysokých vĺn tsunami.

Varovanie pred tsunami

V oblasti zálivu Campbell Bay na ostrove Veľký Nikobar podľa neho už predtým zaznamenali približne polmetrové vlny, ktoré však nepresiahli úroveň bežného prílivu. Výstrahu pred ničivými tsunami medzitým vydali aj úrady na Srí Lanke a ďalších ostrov v Indickom oceáne.

Aktuálne je už varovanie pred prívalovými vlnami cunami zrušené. Panika však pretrváva. Na viacerých miestach stále nie je elektrina a tisíce ľudí sa snažia uniknúť z pobrežných oblastí, čím sa vytvárajú zápchy. Tragédia podobná tej spred ôsmich rokov však vraj určite nehrozí.

Ide o podobnú oblasť, aká bola miestom jedného z najničivejších zemetrasení z roku 2004 sprevádzaného vlnami tsunami. Katastrofa si vtedy aj vyžiadala až 230 tisíc životov.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy