Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Posledná cesta raketoplánu Discovery
Zdielať na

Posledná cesta raketoplánu Discovery

Najstarší americký raketoplán Discovery, ktorý sa naposledy vrátil z vesmíru minulý rok v marci, v utorok absolvuje poslednú cestu. Špeciálne upravený Boeing 747 ho prepraví z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride do Národného leteckého a vesmírneho múzea vo Washingtone.

Čestné miesto v múzeu

Raketoplán Discovery bol dopravený do Washingtonu, kde mu bude vyhradené čestné miesto v Nárondom leteckom a vesmírnom múzeu Smithsonian. Najstarší americký raketoplán absolvoval posledný let z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride do metropole SPojených štátov na chrte špeciálne upraveného Boeingu 747.

Krúžením pozdravil Washington

Lietadlo s raketoplánom za úsvitu miestneho času naposledy zakrúžil nad štartovacou rampou na myse Canaveral a potom sa v sprievode stíhačky vydal do Washingtonu. Pred tým, ako pristál krúžil vo výške približne 450 metrov viac ako hodinu, aby "pozdravil" metropolu.

Pristál o 17:05

Za prítomností tisícky odborníkov a zvedavcov pristál v 11:05 miestneho času (17:05 SELČ). Discovery bude podľa stanice CNN v najbližších dňoch umiestnený a vystavený v hangári prestížneho múzea Smithsonian blízko washingtonského Dullesovho medzinárodného letiska.

1984: Prvýkrát vo vesmíre

Práve tu bude Discovery vystavený v hangáru múzea neďaleko Dullesovho medzinárodného letiska. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ukončil program raketoplánu minulý rok v lete. Discovery bol vo vesmíre prvýkrát v roku 1984 a absolvoval 39 misií na obežnej dráhe okolo Zeme.

Najstarší "dochovaný" raketoplán

Je najstarším z troch dochovaných raketoplánov. Endeavour by mal byť od septembra vystavený v Kalifornskom vesmírnom stredisku, zatiaľ čo Atlantis zostane na Floride v Kennedyho vesmírnom stredisku.

Discovery bol prvým raketoplánom, ktorý letel do vesmíru po haváriách raketoplánov Challenger v roku 1986 a Columbia v roku 2003. 

Súvisiace články