Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
VIDEO: Raketoplán Discovery sa vrátil z poslednej misie
Zdielať na
Veda a technika

VIDEO: Raketoplán Discovery sa vrátil z poslednej misie

Raketoplán Discovery úspešne pristál v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride, čím ukončil svoju poslednú plánovanú, v poradí 39. misiu. Cieľom 13-dňovej misie s označením STS-133 bolo dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) niekoľko prístrojov a zariadení, vrátane modulu Leonardo a robota Robonaut 2, ktorý sa stal prvým humanoidným robotom vo vesmíre.

Discovery pristál včera o 17:57 SEČ. Z Kennedyho vesmírneho strediska odštartoval vo štvrtok 24. februára, s ISS sa spojil o dva dni neskôr. Veliteľom šesťčlennej posádky bol Steven W. Lindsey, okrem neho boli na palube Eric Boe, Michael Barratt, Nicole Stott, Stephen Bowen a Alvin Drew. Bowen musel nahradiť Timothyho Kopru, ktorý v januári utrpel zranenia pri nehode na bicykli. Drew s Bowenom absolvovali počas misie dva výstupy do otvoreného vesmíru.

Pôvodný termín návratu Discovery bol 7. marec, predstavitelia Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa však pre dokončenie inštalácie modulu Leonardo rozhodli tento termín posunúť na 9. marca. Štart raketoplánu Discovery viackrát odložili pre rôzne nečakané okolnosti.  Po Discovery odštartuje 19. apríla k ISS raketoplán Endeavour a po ňom by mal 28. júna letieť k ISS aj Atlantis.

reuters

Zdielať na

Súvisiace články