Skoro jasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Raketoplán Discovery odštartoval k vesmírnej stanici
Zdielať na
Zahraničie

Raketoplán Discovery odštartoval k vesmírnej stanici

Discovery odštartoval o 6.21 h miestneho času (12.21 h SELČ), takmer hodinu pred východom slnka. Išlo po posledný štart NASA za tmy.

Discovery a jeho sedemčlenná posádka dovezú na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) zásoby a ďalšie zariadenie, ktoré by ju mali udržať pri chode dlho po tom, ako Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) tento rok ukončí svoj raketoplánový program.

Discovery odštartoval o 6.21 h miestneho času (12.21 h SELČ), takmer hodinu pred východom slnka. Išlo po posledný štart NASA za tmy. Po súčasnej misii poletia raketoplány na obežnú dráhu už len trikrát: v máji (Atlantis), v júli (Endeavour) a v septembri (Discovery).

Medzinárodná vesmírna stanica dostala v nedeľu troch nových obyvateľov, jednu Američanku a dvoch Rusov, ktorých tam dopravila ruská kozmická loď Sojuz.

Američanka Tracy Caldwellová-Dysonová a jej ruskí kolegovia Michail Kornijenko a Alexander Skvorcov zostanú na ISS do 16. septembra. Na stanici sú spolu s kapitánom Olegom Kotovom a letovými inžiniermi Soičim Nogučim a Timothym Creamerom, s ktorými si po prílete navzájom zaželali veselú Veľkú noc.

Po prílete Discovery sa počet ľudí na ISS dočasne zvýši na 13. Počas 13-dennej misie raketoplánu budú prvýkrát v histórii vo vesmíre súčasne štyri ženy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy