Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veda a technika 2011: Stalo sa tento rok...
Zdielať na

Veda a technika 2011: Stalo sa tento rok...

Vedecké objavy a technické vynálezy. Rok 2011 bol v tejto sfére naozaj plodný. Hudba z vesmíru, zmenšovanie ľudského mozgu, ale aj koniec raketoplánov. To všetko a omnoho viac sa udialo práve tento rok.

Ľudský mozog sa zmenšuje

Mnoho ľudí si to nebude chcieť pripustiť, ale ľudský mozog sa za posledných 20 000 rokov zmenšil zhruba o desať percent. Úbytok sa dotkol všetkých ľudí, bez ohľadu na vek, pohlavie či dokonca farbu pleti. Na zaujímavú hypotézu prišli dvaja vedci z americkej University of Missouri. Podľa nich sa ľudský mozog adaptuje v závislosti na okolité sociálne prostredie. Mestskí ľudia údajne nemusia využívať mozog až do takej miery, ako ľudia žijúci na odľahlejších miestach.

Vesmírny koncert

Vedcom sa podarilo niečo nevídané. Vyrobili nahrávky, na ktorých z vesmíru prichádza hudba. A znie takmer ako orchester, až na to, že voľným uchom by ste to nepočuli. Dokáže to totiž satelit. Zachytí vlnenie a to je možné za určitých podmienok počuť aj v reproduktore. A v tomto orchestri rozhodne začujete organ, trúbky, píšťaly, kontrabasy či bicie.

Koniec raketoplánov

Začiatkom leta skončila jedna veľká éra - dolietali americké raketoplány. Discovery, Atlantis, Chalanger či Endeavour písali novodobú históriu dobývania vesmíru. Viac či menej úspešne. Ich prevádzka bola ale príliš nákladná. A tak sa ich americká NASA rozhodla poslať do dôchodku. Lety ľudskej posádky do vesmíru zabezpečujú už len Rusi.

Planéta vhodná na život

Astronómovia z NASA objavili prvú planétu v "obývateľnej zóne". Na jej povrchu môže existovať voda v tekutom skupenstve. Planétu, ktorá nesie meno Kepler 22, objavil vesmírny ďalekohlad rovnakého mena spolu s tisíckou nových planét. Kepler 22 obieha okolo hviezdy podobnej Slnku. Ide o významný miľník na ceste k nájdeniu dvojičky Zeme.

Trojnásobný koniec sveta

Tento rok mal prísť koniec sveta. A to až trikrát. V máji, septembri aj októbri. Jedenkrát sme sa mali zraziť s kométou Elenin a dvakrát predpovedal koniec sveta americký kazateľ Harold Camping. Našťastie neúspešne. Podľa Campinga koniec sveta nenastal, pretože to tak Boh nechcel. 

Vakcína proti HIV

Ľudstvo konečne neťahá v boji s HIV za kratší povraz, ako tomu bolo doteraz. Vďaka unikátnemu výskumu kanadských vedcov sme bližšie k vývinu vakcíny, ktorá by ochránila zdravých ľudí. Po niekoľkoročnom testovaní na myšiach sa projekt konečne posúva do ďalšej fázy. Tou je testovanie na ľuďoch. Získať povolenie na takéto klinické experimenty však nie je jednoduché a predchádzajú mu roky za stenami laboratória. Dokopy sa liek odskúša na takmer 7 000 dobrovoľníkoch. Ak všetko pôjde podľa odhadov, vakcína by sa na trhu mohla objaviť o päť rokov.

iPhone 4S

Všetci milovníci firmy Apple a odhryznutého jablka čakali na 5. október ako na ihlách. Spoločnosť mala predstaviť nový Iphone. Celý svet sa zameral na Californiu, kde spoločnosť sídli. Práve tam urel svetlo sveta nový iPhone.  Namiesto očakávaného iPhonu 5, prišiel model iPhone 4S s umelou inteligenciou.

Prehľad udalostí roku 2011 pokračuje zajtra časťou o mementách roka. 

TV JOJ

Súvisiace články