Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úmrtia 2011: Stalo sa tento rok...
Zdielať na

Úmrtia 2011: Stalo sa tento rok...

Ukrutná bolesť, smútok a žiaľ. Aj to priniesol končiaci sa rok 2011 do nespočetného množstva rodín. Vždy je ťažké, ak odíde niekto blízky. A je úplne jedno, či je to "celebrita" alebo úplne bežný človek. Tu je prehľad udalostí...

Václav Havel (†75)

Tento rok sa tento prezident bývalého Česko-Slovenska, dramatik, spisovateľ a ochranca ľudských práv dožil 75-tich narodenín. Václav Havel dlhodobo bojoval s problémami dýchacich ciest. Pretože fajčil, lekári mu pred časom odstránili polovicu pravých pľúc.

Takiež mal aj problémy so srdcom. Patril medzi najväčšie osobnosti sveta. Naposledy vydýchol vo svojom letnom sídle na Hrádečku Trutnovsku v prítomnosti svojej ženy Dagmar. 

Kim Čong-il (†69)

20. decembra vo veku 69 rokov zomrel vodca komunistickej Severnej Kóreii Kim Čong-il. Pohreb lídra jedného z posledných skanzenov komunizmi bude 28. decembra.

Kim ešte minulý rok označil za svojho nástupcu tretieho syna Kim Čong-una. Vodca stalinistického štátu zomrel na infarkt. Oficiálna propaganda tvrdí, že "zomrel vo vlaku pre "vysokú fyzickú a duševnú záťaž."

Pavol Demitra (†36)

7. septembra večer sa Slovensko zahalilo do čiernej. Pri leteckom nešťastí zahynul otec, manžel a človek s veľkým Č Pavol Demitra. Za nehodu môže podľa vyšetrovania pilot, ktorý pridával aj brzdil zároveň. Lietadlo nedosiahlo potrebnú výšku a zrútilo sa do rieky Volga.

Po páde sa rozlomilo na dva kusy a vzbĺklo. V hokejovom nebi je dnes Paľo istotne jednou z najžiarivejších hviezd.

Steve Jobs (†56)

Steve Jobsovi diagnostikovali rakovinu pankreasu ešte v roku 2003. Následne na to absolvoval transplantáciu pečene, aby sa zabránilo šíreniu choroby. S tou bojoval aj nasledujúce roky, no nikdy sa nevzdával.

Jobs v auguste pre chorobu rezignoval na post výkonného riaditeľa Apple Inc., zostal však predsedom Rady riaditeľov spoločnosti. Apple založil ešte v roku 1976 vo svojej garáži. A svojou genialitou sa tento počítačový gigant dostal až na výslnie. 

Elizabeth Taylor (†79)

Femme fatale a nekorunovaná kráľovná amerického filmového priemyslu, známa z filmov Kleopatra či Mačka na horúcej rozpálenej plechovej streche. Legendárna Elizabeth Taylor zomrela vo veku 79 rokov na zlyhanie srdca.

Jej najbližšia rodina ju pochovala na slávnom losangeleskom cintoríne Forest Lawn, kde odpočíva aj Michael Jackson. Na vlastný pohreb meškala, tak ako si sama želala...

Otto Von Habsburg (†98)

98 rokov sa dožil posledný syn rakúskeho cisára Otto von Habsburg. Zomrel 4 júla. Celý svet ho  považoval za veľkého Európana. Po celý život sa usiloval o zjednotenie starého kontinentu. Von Habsburga pochovali vo viedenskom dóme Svätého Štefana.

Ján Popluhár (†75)

Slovenský futbal navždy prišiel o veľké meno. Vo veku 75 rokov dotĺklo srdce najlepšieho futbalistu 20. storočia Jána Populhára.

Legendárny obranca a dlhoročný československý reprezentant, rodák z Bernolákova, trávil posledné mesiace života v nemocniciach.  Do futbalového neba odišiel siedmeho marca.

Peter Falk (†83)

Herec Peter Falk, ktorého sme poznali ako neustále fajčiaceho detektíva v pokrčenom baloniaku zo seriálu Colombo, zomrel vo veku 83 rokov. Dlhé roky bojoval s Alzheimerovu chorobu. Bol dvakrát nominovaný na Oscara, za úlohu poručíka Franka Columba získal štyri televízne ocenenia Emmy.

Amy Winehouse (†27)

Svet hudby zažil šok, keď sa prebudil do teplého júnového rána. Bola talentovaná, mladá a tak náhle zomrela. Telo Amy Winehouse našiel v posteli v jej byte ochrankár.

Hoci sa špekulovalo o tom, že speváčku zabili drogy, to bol alkohol. Amy sa do speváckeho neba doslova prepila.

Alex († 30)

Kráľa slovenských vizážistov si svet šoubiznisu pamätá ako vitálneho, veselého a talentovaného muža. Jeho ruky vedeli robiť zo žien kráľovné. Osudným sa mu stal strach  z nemocníc.

Dostal zápal pľúc a k lekárovi išiel neskoro. Boj s chorobou vizážista Branislav Hromek prehral, mal len 30 rokov.

Prehľad udalostí roku 2011 pokračuje zajtra časťou o technických vynálezoch.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy