Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Havel (†75)? Symbol mieru a slobody, píše Chicago Tribune
Zdielať na

Havel (†75)? Symbol mieru a slobody, píše Chicago Tribune

Smrť bývalého českého prezidenta Václava Havla otriasla celým svetom. Internetový portál britskej televízie BBC o ňom hovorí ako o mužovi, ktorý nielen pomohol ku skaze komunizmu a podarilo sa mu to bez krviprelievania.

"Na rozdiel od predchádzajúcich východoeurópskych politikov bol sviežo otvorený, niekto by povedal, že excentrický. Príležitostne prechádzajúci rozsiahlym hradom na kolobežke," takto spomína na Václava Havla portál BBC.

Britská televízia na Havla spomína ako na človeka, ktorý nemal rád pompu a obradnosť. Vo svete bol obdivovaný ako trochu nervózny vyslanec krajiny, než ako profesionálny politik.

Le Figaro: Havel bol verný svojim ideálom

Tento slobodný, poctivý a neúplatný muž sa stal ikonou československej pozície a potom v čele nežnej revolúcie prispel k úspešnej zmene režimu. Havel bol celý život verný svojim ideálom, zdôrazňuje francúzsky denník Le Figaro.

Le Monde: Do posledných chvíľ ostal mysľou disidentom

Ako odhodlaný odporca komunistického režimu a muž s pevne ukotvenými demokratickými myšlienkami, Havel umožnil organizovaný a nenásilný prechod k trhovému hospodárstvu a demokracii. A to dôstojne.

Le Monde komentuje aj zdravotný stav Václava Havla. Pochudnutý a oslabený chorobou našiel v posledných dňoch silu sa zdvihnúť, aby sa stretol s Dalajlámom a podpísal petíciu, ktorá vyzývala ruskú opozíciu k zjednoteniu proti manipuláciám režimu Vladimíra Putina.

Financial Times: Zostal tým, čím vždy bol

"Zostal tým, čím vždy bol: disidentom," napísal britský denník The Financial Times. Podľa denníka sa Havel držal svojho zásadného a paradoxného presvedčenia, že je potrebné hovoriť pravdu a pritom sa mať na pozore pred silou slov.

Berliner Zeitung: Je to hrdina

Za jedného z hrodinu druhej polovice 20. storočia označuje 75-ročného politika, dramatika a disidenta, ktorý zomrel v nedeľu Berliner Zeitung. "Je hrdina, pretože nečakal, že to vyjde, ale aj napriek tomu bojoval. Je hrdina, pretože sa nebál pred svojimi nepriateľmi, ani pred svojimi priateľmi," konštatuje nemecký denník v článku s titulkom Hrdina.

Kommersant: Predviedol to, čo sa zdalo nemožné

"Český exprezident bol človekom - symbolom, ktorý zaistil svojej krajine najmenej bolestivý prechod od komunizmu k demokracii vo východnej Európe," napísal ruský denník Kommersant. Havel podľa neho patril k politikom tešiacich sa najväčšej autorite v 20. storočí. Nenechal sa zdrviť neduhmi, miloval ženy a vedel sa tešiť zo života do posledného dňa.

"Vo funkcii prezidenta predviedol to, čo sa zdalo nemožné: dokázal, že včerajší rebel sa môže stať efektívnym vládcom. Reformy podniknuté v jeho ére uspeli. Stabilita prvého postkomunistického desaťročia bola zaistená bez toho, že by demokracia utrpela," dodáva Kommersant. 

The New York Times: Najvýznamnejší politický mysliteľ

List The New York Times dramatika, disidenta a politika charakterizuje ako osobnosť, ktorá sa stala stelesnením duše českého národa. Píše o ňom ako o skromnom a vždy slušnom mužovi, ktorý bol zároveň veľmi húževnatý. Západ ho považoval za jedného z najvýznamnejších politických mysliteľov v strednej Európe.

Denník taktiež pripomína, že Havlova osobnosť a jeho záujmy do Prahy prilákali svetových predstaviteľov. Stretol sa s tibetským duchovným vodcom Dalajlámom. Významné osobnosti mali záujem o stretnutie s Havlom aj v čase, keď už nebol prezidentom. V roku 2009 sa s ním v Prahe stretol americký prezident Barack Obama.

Chicago Tribune: Symbol mieru a slobody

Podľa Chicago Tribune sa Havel po nežnej revolúcii stal celosvetovým symbolom mieru a slobody, ktorý pomohol malej krajine s desiatimi miliónmi občanov, aby mala v medzinárodnej politike omnoho väčšiu váhu, než by odpovedala počtu jej obyvateľov.

Havel sa až do konca života venoval ľudským právam a životnému prostrediu, píše ďalej Chicago Tribune. Taktiež pripomína stretnutie "vzrastom malého dramatika" s niektorými z najslávnejších hudobníkov sveta, vrátane Rolling Stones.

Rakva s telesnými pozostatkami zosnulého exprezidenta Václava Havla bude vystavená od stredy na Pražskom hrade. Česko čaká štátny smútok, pohreb bude pravdepodobne v piatok. Toto je životný príbeh človeka, vďaka ktorému je dnes slobodné aj Slovensko. ČÍTAJTE TU.

bbc.co.uk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy