Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nežná revolúcia v ČSSR? Aj zásluha dramatika Havla
Zdielať na

Nežná revolúcia v ČSSR? Aj zásluha dramatika Havla

Nedeľa, 26. november 1989. V Prahe je mohutný míting, ktorého sa zúčastnilo viac než pol milióna ľudí! Dav burcuje aj osoba disidenta a dramatika Václava Havla. Buriča, ktorého komunisti radšej zavreli do basy. A z tej vyšiel priamo k rokovaciemu stolu s vtedajšími politickými špičkami totalitného režimu...

Medzi rečníkmi masovej demonštrácie na Letenskej pláni vystupuje Václav Havel, rovnako však aj premiér komunistickej vlády Ladislav Adamec.

Ten prisľúbil pokračovanie v politickom dialógu, no ľudí sa snažil odhovoriť od generálneho štrajku. A práve to viedlo k strate priazne prítomných a následnému vypískaniu premiéra z tribúny. Záver demonštrácie okorenila ľudská reťaz, ktorá viedla z Letnej až k Pražskému hradu.

Havel a Adamec tvárou v tvár

V obecnom dome v Prahe sa vôbec prvýkrát tvárou v tvár stretávajú Václav Havel na čele delegácie Občianskeho fóra s federálnym premiérom Ladislavom Adamcom na prvých politických rozhovoroch sprostredkovaných Iniciatívou Most. Z Predsedníctva ÚV KSČ odchádzajú ďalší členovia (M. Štěpán, J. Lenárt, M. Zavadil), z funkcie bol uvoľnený aj hlavný ideológ Ján Fojtík.

Večer odstúpilo vedenie Československej strany lidovej ČSL a vedenie strany posunulo tzv. Obrodnému prúdu. Táto strana jednoznačne podporila Nežnú revolúciu.

Z ústavy mizne článok 4

V Bratislave zároveň mimoriadne zasadá ÚV KSS. Z jej vedenia odchádzajú Ondrej Šaling, Gejza Šlapka, Elena Litvajová, Viliam Šalgovič a Štefan Rybár. A následne ÚV KSS veľmi nečakane oznámil zrušenie 4. článku ústavy "o vedúcej úlohe komunistickej strany".

Medzi lídrov revolúcie na Slovensku patril Milan Kňažko. Takto to videl on...

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy