Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zomrel dramatik a exprezident Václav Havel (†75)
Zdielať na

Zomrel dramatik a exprezident Václav Havel (†75)

Vo veku 75 rokov zomrel prvý porevolučný prezident Václav Havel. Podľa všetkého skonal v spánku. ČTK to povedala Havlova tajomníčka Sabina Tančevová.

Bývalý československý a český prezident zomrel vo svojom letnom sídle na Hrádečku Trutnovsku v prítomnosti svojej ženy Dagmar. 

Poslednýkrát sa objavil na verejnosti pred týždňom, keď v sobotu prijal svojho priateľa tibetského dalajlámu a prevzal cenu slovenskej nadácie Jána Langoša.

Jeho smrť hlboko dojala českého premiéra Petra Nečasa. Mal pre ním rešpekt a zaslúži si podľa neho najvyššiu úctu a poctu zo strany štátu.

Tento rok sa tento politik, dramatik, spisovateľ a ochranca ľudských práv dožil 75-tich narodenín. Havel dlhodobo bojoval s problémami dýchacich ciest. Pretože fajčil, lekári mu pred časom odstránili polovicu pravých pľúc. Takiež mal aj problémy so srdcom, konkrétne arytmiu. Niekoľkokrát bol na pokraji smrti. VIAC TU.

O Havla sa bál aj dalajláma

Tesne pred smrťou sa Václav Havel stretol s tibetským dalajlámom na medzinárodnej konferencii Forum 2000. Obaja podpísali deklaráciu, ktorá podporuje disidentov na celom svetom. Dalajmála pri tejto príležitosti prezradil, že sa bojí o Havlovo zdravie a "predpísal" mu tibetskú medecínu.

Vyhlásia štátny smútok?

V pondelok sa mimoriadne stretne česká vláda, aby rozhodla či v súvislosti s úmrtím prezidenta Havla vyhlási štátny smútok. V minulosti vláda vyhlásila štátny smútok napríklad 14. septembra 2001. Česi vtedy smútili za obeťami teroristických útokov v USA.

Na Pražskom hrade horia sviečky

Obyvatelia českej metropoly Praha sa popoludní postupne začali schádzať pred pražským domom bývalého prezidenta Václava Havla. Ľudia nosia k jeho domu na Delostreleckej ulici v Strešoviciach kvety a zapaľujú sviečky.

Ďalším miestom, kde ľudia z piety pokladajú kvety a zapaľujú sviece, je Pražský hrad. Na Hradčanském námestí už od dopoludňajších hodín horia desiatky sviečok. Ľudia by sa mal večer stretnúť aj na Václavskom námestí v centre Prahy.

Havla pochovajú v piatok

Prezidenta Václava Havla zrejme pochovajú v piatok. Informovala o tom agentúra ČTK. Tento termín sa však môže ešte zmeniť, pretože podrobnosti nikto bližšie neuviedol. Rakva s telesnými pozostatkami zosnulého českého exprezidenta Václava Havla bude vystavená od stredy na Pražskom hrade.

Smúti aj Radičová a Merkelová

"Chcem vyjadriť všetkým, ktorých sa to dotýka, hlbokú sústrasť," povedala Radičová. Premiérka sa s Havlom stretla pred pár dňami na odovzdaní ceny Jána Langoša v Prahe, kde exprezident prijal toto ocenenie.

Pre Merkelovú bol Havel veľkým Európanom. Vraj ľudstvo na neho nikdy nezabudne, keďže sa zaslúžil o presadenie demokracie a slobody. Podľa nemeckej kancelárky bol mimoriadne ľudský. VIAC TU.

Spomínal aj Klaus a Zajac

Smrť Václava Havla stranu OKS napĺňa hlbokým smútkom. "S Václavom Havlom odišla jedna z najvýznamnejších osobností československej, českej a slovenskej politiky dvadsiateho storočia," píše predseda OKS Peter Zajac.

Na mimoriadnej tlačovej konferencii označil Klaus svojho predchodcu za symbol novodobého českého štátu a vysoko ocenil jeho neohrozený boj proti totalite a jeho úlohu vedúcej osobnosti Nežnej revolúcie. Prezident taktiež povedal, že Havla rešpektoval už od 60. rokov, keď mal možnosť ho spoznať.

Smrťou Havla stráca aj Slovensko

Správu o úmrtí prezidenta Václava Havla strana SDKÚ-DS prijala s ľútosťou a zármutkom. "Zomrel človek, ktorý viac ako ktokoľvek iný prispel k pádu totalitného režimu v bývalom Česko-Slovensku a ktorého význam presiahol hranice Českej republiky," uvádza predseda strany Mikuláš Dzurinda.

Havel by si zaslúžil Nobelovu cenu

Myslí si to bývalý poľský prezident a šéf hnutia Solidarita Lech Walesa, sám nositeľ Nobelovej ceny. Václav Havel by si podľa neho zaslúžil cenu za mier. Sám exprezident toto ocenenie odmietol. VIAC TU.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy