Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Muž, ktorému unikla Nobelova cena mieru. A bol rád
Zdielať na

Muž, ktorému unikla Nobelova cena mieru. A bol rád

Václav Havel by mohol konečne získať Nobelovu cenu mieru. To si aj tento rok mysleli stávkujúci írskej tipovacej agentúry Paddy Power. No nestalo sa tak. Bývalý prezident Československa ale smutný nebol, skôr naopak....

Od roku 1901, keď sa začala udeľovať Nobelova cena, komisia ocenila 98 osobností a 20 organizácií. Okrem Havla boli už predtým nominovaní aj ďalší Češi - napríklad Tomáš Garrigue Masaryk či Edvard Beneš.

Tento rok mu nádeje podľa všetkého zmarili revolúcie v severnej Afrike a na Blízkom východe.

Nobelova cena? Nič pre mňa

Ešte vo februári, keď arabské revolúcie neprebiehali tak intenzívne, prijímala írska stávková spoločnosť Paddy Power stávky na to, že Havel ocenenie dostane.

Kurz na neho bol 12:1, nižší kurz mali iba zimbabwiansky premiér Morgan Tsvangirai a afganská bojovníčka za ženské práva Sima Samarová. Havlovi však po rozšírení opozičných povstaniach v severnej Afrike a na Blízkom východe prestali dávať také vysoké šance.

"Nobelova cena mieru by mala byť udeľovaná skôr ľuďom ako Matka Tereza alebo Albert Schweitzer, teda osobnostiam, ktoré boj za ľudské práva, za lepší svet, za mier vedú ako občania, a nie sú za to takpovediac platení ako politici," povedal kedysi Havel.

Bývalý československý a český prezident Václav Havel, ktorý zomrel v nedeľu v ranných hodinách vo veku 75 rokov, podľahol svojim dlhotrvajúcim zdravotným problémom. 

Václav Havel_usmiaty muž_ za ním knihy_úmrtie

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy