Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024

Rakva s telesnými pozostatkami zosnulého exprezidenta Václava Havla bude vystavená od stredy na Pražskom hrade. Česko čaká štátny smútok, pohreb bude pravdepodobne v piatok. Toto je životný príbeh človeka, vďaka ktorému je dnes slobodné aj Slovensko...

Václav Havel (* 5. október 1936 - † 18. december 2011) bol český dramatik, esejista, kritik komunistického režimu, politik a predovšetkým človek s veľkým srdcom.

Zničila ho basa

V 60-tych rokoch 20. storočia pôsobil v Divadle Na Zábradlí, z tohto obdobia sú známe jeho hry ako Zahradní slavnost či Vyrozumění. Zapájal sa do politických diskusií a presadzoval zavedenie demokratickej spoločnosti.

Neskôr sa stal prominentným disidentom, ktorý kritizoval tzv. normalizačný režim. Stal sa jedným z prvých hovorcov Charty 77. Približne päť rokov strávil za mrežami. Veľmi si ho vážilo aj zahraničie. VIAC TU.

Osobnosť až do smrti

Všetci ho poznali aj ako vedúcu osobnosť politických zmien po novembri 1989, bývalého prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. VIAC TU.

Po rozpade Československa v roku 1992 abdikoval. V roku 1993 bol však zvolený za prvého prezidenta Českej republiky, ktorým bol až do roku 2003. Začlenil krajinu do NATO a taktiež presadzoval prijatie Česka so Európskej únie. Aj po aktívnej politickej činnosti sa vyjadroval k autálnym otázkam, predovšetkým v oblasti zahraničnej politiky a ľudských práv.

Preslávil sa taktiež rôznymi divadelnými hrami, písanie sa stalo jeho celoživotným poslaním (napr. Audiencie, Vernizáš, Protest, Largo desolato či Odcházení). Niekoľkorát bol za svoje hry ocenený.

Jeho životné lásky

V januári 1996 mu zomrela maželka Olga, ktorá si získala rešpekt širokej verejnosti najmä vďaka svojim charitatívnym aktivitám. O rok na to sa Havel oženil opäť, za ženu si vzal Dagmar Veškrnovou.

Havel dlhodobo bojoval s problémami dýchacich ciest. Pretože fajčil, lekári mu pred časom odstránili polovicu pravých pľúc. Takiež mal aj problémy so srdcom, konkrétne arytmiu. Niekoľkokrát bol na pokraji smrti. VIAC TU.


   

Václav Havel_bývalý prezident_nastupuje do auta

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy