Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Husársky kúsok amatérskeho astronóma: Objavil kométu v inej slnečnej sústave
Zdielať na

Husársky kúsok amatérskeho astronóma: Objavil kométu v inej slnečnej sústave

KRYM / Amatérsky astronóm, ktorý sa živí ako optik, prekvapil aj skúsených vedcov. Ukrajinskému hviezdnemu nadšencovi sa podarilo objaviť kométu, ktorá pochádza z inej slnečnej sústavy. A zistil aj to, že v tejto dobe je možné ju jednoducho preskúmať a dozvedieť sa tak viac o iných slnečných sústavách.

U Gennadyho, ktorý žije na Kryme, to vyzerá ako vo svetových observatóriách. Prácu optika spojil so svojou vesmírnou vášňou a postavil si vlastnú hvezdáreň s profesionálnym vybavením. "Z tohto miesta kontrolujem všetky 3 moje zariadenia - dva malé teleskopy a jeden veľký. Ten má priemer 65 cm. Pre mňa je veľký, ale v porovnaní s profesionálnymi ďalekohľadmi je stále miniatúrny," uviedol Gennady. 

To mu však vôbec nebráni objavovať nepoznané objekty v našom vesmíre. Najnovšie predstavil svetu kométu s veľmi pozoruhodnou dráhou. Vesmírne teleso s typickým chvostom totiž neobiehalo okolo nášho Slnka, z čoho ukrajinský vedátor usúdil, že pochádza z inej slnečnej sústavy. Jeho hypotézu potvrdili aj profesionáli. "Tu sú viaceré zábery, ktoré som zhotovil v animácii. Vidíme, že hviezdy sa nehýbu . A tu je nejaký široký objekt, napríklad to môže byť galaxia. A tu máme zahmlený objekt," dodáva. 

Kométa nesie za komplikovaným názvom C/2019 Q4 aj meno svojho objaviteľa, teda Borisov. Pre neho je to už ôsmy vesmírny objekt, ktorý pomocou svojho vybavenia spozoroval. "Rozmýšľal som na tým, čo môžem zlepšiť, aby som objavil ďalšiu kométu. Naposledy sa mi to podarilo pred viac než dvomi rokmi. Snažil som sa vylepšiť moje vybavenie, byť trpezlivý a venovať veľa času pozorovaniu. A tak sa mi to podarilo,"hovorí amatérsky optik a astronóm.  

Kométa je teraz len na ceste k nášmu Slnku, čo znamená, že sa ju od polovice októbra bude dať detailne skúmať. Jej zloženie a vlastnosti nám pomôžu poodhaliť ako vyzerá vesmír za hranicami našej slnečnej sústavy.

Deviata planéta je už na "obzore". Pozrite si archívne video:

Súvisiace články