Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Starosta obce nariadil obyvateľom, aby boli šťastní
Zdielať na

Starosta obce nariadil obyvateľom, aby boli šťastní

Archívna reportáž

Na obecnom úrade vo Vyšnom Mirošove úraduje starosta, ktorý je raritou na Slovensku. Potom, čo ho prepustili z väzby, odišiel domov s náramkom na nohe. Takto aj úraduje. Keď skončil na niekoľko mesiacov za mrežami pre jednu trestnú vec, začalo sa vyšetrovanie v druhej. Obec má na krku exekúciu vo výške viac než 160 tisíc eur.

ESSARTS / EN-BOCAGE - Neobvyklú vyhlášku vydal starosta obce Essarts-en-Bocage na západe Francúzska. Približne deviatim tisícom obyvateľov v nej nariadil, aby počas októbrového týždňa, kedy sa v obci koná hudobný festival, boli veselí.

V zjavne žartovnej vyhláške, ktorá má ale úradnú povahu, zakázal Freddy Riffaud svojim spoluobčanom počúvať aj depresívnu hudbu či čítať knihy so zlým koncom, informovala agentúra AFP. 

Obyvatelia obce sa budú musieť radovať v týždni od 5. do 11. októbra. Obec leží približne na pol ceste medzi mestami Nantes a La Rochelle. 

Radovať sa ľudia z tejto obce, ktorá leží na pol ceste medzi Nantes a La Rochelle, budú musieť na základe vyhlášky od 5. do 11. októbra.

maps.google.sk

"Vzhľadom na rýchlosť, akou sa môžu šíriť negatívne emócie, zvýšenému riziku zlej nálady s príchodom jesene a nižšej miere slnečného svitu," vyzval starosta obyvateľov, aby nenechali na území obce vstúpiť žiadnu osobu, ktorá by mohla zhatiť radostnú náladu. 

Vyhláška rovnako zakazuje vysielanie "akejkoľvek hudby, ktorá by mohla byť vnímaná ako deprimujúca či smutná" a zakázané sú v októbrovom týždni i filmy, knihy a historky, ktoré zle končia. Vyhláška naopak vyžaduje, aby si obyvatelia francúzskej obce "vyrábali endorfíny, hormóny šťastia, a to tak, že sa budú smiať najmenej trikrát denne."

V rozhovore pre AFP starosta Riffaud vyjadril ľútosť nad tým, že sú ľudia vo Francúzsku veľmi mrzutí a dodal, že on chcel len rozšíriť medzi obyvateľov svojich obcí radostného ducha. 

Pokuty pre mrzutých, zazerajúcich a večne nespokojných starosta neplánuje. "Aspoň pre tento rok nie," zdôraznil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy