Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máte synčeka? Podľa štúdie žijú matky synov kratšie!
Zdielať na

Máte synčeka? Podľa štúdie žijú matky synov kratšie!

FÍNSKO / Je známy fakt, že ženy sa dožívajú v priemere vyššieho veku ako muži. Možno by však mohli na tomto svete pobudnúť dlhšie - nebyť detí, presnejšie synov. Znie to zvláštne, ale s takýmto záverom prišla jedna fínska štúdia. Podľa nej totiž dajú chlapci svojim matkám zabrať oveľa viac ako dievčatá, a to sa aj výrazne odráža na ich zdraví...

Čo ženy najviac stresuje na synoch?

Porovnávaním údajov pri výskume 11 000 žien počas 4 storočí sa ukázalo, že matky s prevahou synov sa dožili nižšieho veku ako ženy s prevahou dcér. Jednoznačné vysvetlenie však neexistuje. Fínski vedci predpokladajú, že by to mohol byť napríklad zvýšený mužský hormón testosterón počas tehotenstva, ktorý naruší matkin imunitný systém.

Alebo že synovia sú väčší a teda viac vyčerpajú matkin organizmus. Zatiaľ je najväčšia zhoda v tom, že synovia najviac vyciciavajú matkinu psychiku. "Dynamická psychológia potvrdzuje to, že synovia alebo vzťah matka syn viac zaťažuje," potvrdil aj klinický psychológ Karol Kleinmann. Niektoré matky sa dominanciu synov snažia potlačiť a tí potom utekajú z domu. "Potom dochádza k trápeniu a pocitom viny," hovorí Kleinmann.

A čo otcovia?

No ani opačný extrém nie je dobrý. Keď si mamky svojich synov hýčkajú a pripútavajú. "Ten syn sa potom na ňu prilepí a je u nej až do smrti," hovorí Kleinmann. Matku to samozrejme zaťaží fyzicky aj materiálne. Čo hovoria ženy na Slovensku o výchove synov? "Je to ťažšie." "Najmä ak sú v puberte." "Dcéry je ťažšie vychovávať."

A čo ich stresuje? "Aby sa nedostali do zlej spoločnosti." "Drogy a podobne..." "Keď pijú a drogujú a neučia sa." Žeby niečo také vplývalo aj na mužov - otcov, doteraz žiadna štúdia nepreukázala. Život otcom však určite skracujú aj stresy mimo rodiny...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články