Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pôrod v obývačke. Chystajú sa prísnejšie pravidlá na matrike
Zdielať na

Pôrod v obývačke. Chystajú sa prísnejšie pravidlá na matrike

Každý rok sa stovky detí narodia nie v nemocnici, ale doma. Napríklad v obývačke, kde sa ich mamičky cítia najlepšie. Ministerstvo vnútra však chystá novelu zákona o matrikách, ktorá sprísňuje zápis práve takýchto doma narodených detí.

Zápis detí, ktoré sa narodili doma v obývačke už bude fungovať podľa nových pravidiel. Mamička bude musieť matrike predložiť Lekársku správu o ukončení tehotenstva pôrodom. To doteraz povinné nebolo.

Ak na vyšetrenie žena nepôjde, dieťaťko matrika zapíše až po rozhodnutí súdu o určení materstva. "A dovtedy čo ako? To akože moje dieťa nebude mať ani zdravotnú kartičku, ani žiadne poistenie, nič?" pýta sa Zuzana Krišková z OZ Ženské kruhy.

Je to diskriminácia 

Viaceré mamičky zmeny vnímajú ako obmedzenie ich práv slobodne sa rozhodovať o svojom vlastnom tele. "Novela diskriminuje nielen ženy, ale aj otcov. Ak mamička nepôjde na prehliadku, otec dieťaťka by nemal nijakú možnosť zapísať ho do matriky," hovorí Krišková.

Podobný názor má aj poslanec Richard Vašečka (OĽaNO), ktorý asistoval pri pôrode všetkých svojich štyroch detí. "Ako keby štát a jeho zástupcovia mali väčšie právo alebo porozumenie pre samotnú rodinu, ako jej členovia," myslí si Vašečka.

Zníženie rizika obchodovania s deťmi

Štrnásť mimovládnych organizácií a dve tisícky osôb už podalo k novele zákona hromadnú pripomienku. Ministerstvo vnútra vylučuje, že by novela mala obmedziť práva žien. Tvrdí, že nové pravidlá znížia riziko obchodovania s deťmi. "Je to spôsob, akým sa dá predísť napríklad situáciám, kedy žena tehotenstvo predstiera, pričom ide o cudzie dieťa, ktoré môže byť unesené a fingovaným pôrodom doma sa ho snaží zlegalizovať," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

Novela by mala platiť od júla tohto roka. Dovtedy je ministerstvo pripravené ešte o zmenách rokovať. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články