Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Deťom do 12 rokov vstup zakázaný! Diskriminácia vs. bezpečnosť
Zdielať na

Deťom do 12 rokov vstup zakázaný! Diskriminácia vs. bezpečnosť

Byť mamičkou na Slovensku nie je práve jednoduché. Okrem toho, že je málo miest, kde sa dá ísť pohodlne s kočíkom, na matky čakajú aj iné obmedzenia. O ich odstránení sa dá polemizovať. Predstavte si, že nesmiete vojsť do obchodu s dieťaťom. A áno, existujú argumenty a dôvody, prečo je to nevhodné.

Túto skúsenosť má pani Jana: „chcela som ísť nakupovať s manželom do známeho veľkoobchodu a mala som v klokanke trojmesačné bábätko a nepustili ma, pretože vstup je možný až od 12 rokov.“

Bezpečnosť na prvom mieste

Napriek tomu, že situácia vyznieva ako diskriminácia z dôvodu veku, na Slovensku je zakázaná. Existuje tu však argument, ktorý to odôvodňuje. Ide predovšetkým o bezpečnosť. Podľa vyjadrenia hovorkyne veľkoobchodu, Romany Nýdrle, „predávame veľké, ťažké balenia a dochádzalo k tomu, že napríklad zákazník na seba toto ťažké balenie strhne..

Veľkoobchod pred dvomi rokmi skúsil, ako by fungovala prevádzka, ak by deti mali vstup povolený. Zavalili ich však následne údajne desiatky sťažností od zákazníkov, v regáloch  totiž chýbal tovar. O ďalších pokusoch o sprístupnení obchodu deťom do 12 rokov už preto neuvažujú.

Radšej si to overte 

Napriek tomu, že existujú názory, že sa týmto zákazom porušujú základné práva a dieťa by nemalo byť mimo matky,  existujú legitímne dôvody, prečo to tak je. Na túto nejednoznačnú tému jestvujú rôzne a často protichodné názory. Pred návštevou každého veľkoobchodu by si preto mali rodičia radšej overiť, či ich tam s deťmi pustia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články