Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Deti a brutalita? Začína to rozprávkami!
Zdielať na

Deti a brutalita? Začína to rozprávkami!

V dnešnej dobe sú televízie terčom kritiky preto, že vysielajú príliš brutálne relácie často nevhodné pre malé deti. Ale málokto si uvedomuje, že naše deti sa už od malého veku stretávajú s neuveriteľnou krutosťou v rozprávkach, ktoré im čítame na dobrú noc.

Dospelým drastické neprídu

Nevinné čítanie rozprávky sa už po niekoľkých vetách často mení na horor. Napríklad nototricky známa rozprávka o čarodejnici, ktorá Snehulienke závidela jej krásu tak veľmi, že si zavolala sluhu, ktorý ju mal v lese zavraždiť a doniesť jej srdce ako dôkaz.

"Toho násilia je tam na dnešnú dobu až príliš," hovorí detská psychologička Monika Longauerová. A čo taká Červená čiapočka. Tú v dome jej starej mamy napadol vlk a zožral ju i jej starú mamu. Našťastie však prišiel horár, ktorý vlkovi rozpáral brucho nožom a čiapočku s babkou zachránil. Nám dospelým tieto veci už drastické neprídu. Deťom ich však čítame na dobrú noc.

Nachádzajú sa tu aj trestné činy

"Dieťa to v podstate berie ako fakt, skutočnosť. Veľmi nad tým neuvažuje, takže sa môže stať, že bude túto situáciu pokladať za štandardnú," dodáva psychologička.

Poprípade taký Janko s Marienkou, ktorých ježibaba  zamkla v klietke a chcela upiecť. Nakoniec však sama zhorela v plameňoch. Pomaly v každej rozprávke sa odohrá  hneď niekoľko závažných trestných činov. "Ježibaba uzamkne Janka do chlievika - sa dá chápať ako trestný čin pozbavenia osobnej slobody," povedal právnik JUDr. Peter Kováč.

Podľa psychológov mali tieto rozprávky opodstatnenie v minulosti, kedy sa s vojnou a brutalitou stretávali v bežnom živote. "Bola to súčasť výchovy a prípravy detí na ťažké časy," tvrdí Longauerová. Sami odborníci priznávajú, že dnes môže byť táto krutosť rozprávok skôr na škodu. Podľa nich treba násilie z príbehov v čo najväčšej miere odstrániť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články