Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vyjde kniha o zabití bin Ládina. A všetko popiera!
Zdielať na

Vyjde kniha o zabití bin Ládina. A všetko popiera!

V Amerike vyjde kniha o zabití Usamu Bin Ládina. Jej autorom je bývalý člen komanda, ktoré vodcu al-Kájdy prepadlo v jeho pakistanskom úkryte. Ten v knihe "Nijak jednoduchý deň" popisuje zastrelenie teroristu spôsobom, ktorý protirečí oficiálnej verzii.

Kniha vyjde presne 11. septmebra

Text, ktorého autorom je Matt Bissonnette, ktorý armádu minulý rok v lete opustil, napríklad vyvolává otázky, do akej miery bin Ládin predstavoval jasnú hrozbu, keď do jeho úkrytu v pakistánskom Abbottabáde členovia komanda vpadli. 

Bin Ládin bol strelený do hlavy, keď "vykukol" z dverí spálne do chodby na hornom poschodí svojej vily, zatiaľ, čo jeho smerom bežali členovia komanda SEAL po úzkom schodisku, napísal Bissonnette pod pseudonymom Mark Owen v knihe No Easy Day (Nijako jednoduchý deň). Tá sa na pulty kníhkupectiev dostane symbolicky 11. septembra. Čiže v deň výročia teroristických útokov na New York a Washington. Ich príprava bola pripisovaná práve bin Ládinovi. 

Strieľali, kým sa neprestal hýbať

Bissonnette píše, že bol piamo za prvým mužom bežiacim po schodoch. Keď bol už skoro hore, počul streľbu. Bin Ládin opäť zmizol v spálni a členovia komanda SEAL ho nasledovali, len aby zistili, že najhľadanejší terorista sveta leží v kaluži krvi na zemi s viditeľným otvorom po strele na pravej strane hlavy. 

Nad jeho telom plakali dve ženy. Prvý z jednotky ženy odtiahol z cesty a zahnal ich do kúta. Potom spolu s ďalšími príslušníkmi komanda namierili na bin Ládinovo stále sa trasúce telo a strieľali doň, pokým sa neprestalo hýbať. Komando neskôr našlo pri dverách dve zbrane, ktorých sa nikto nedotkol, uvádza autor knihy.

Podľa opisu vládnych činiteľov ale komando zastrelilo bin Ládina až potom, čo sa vrátil do spálne, pretože predpokladali, že sa naťahuje pre zbraň. Bin Ládin bol zabitý minulý rok začiatkom mája v pakistánskom meste Abbottabádu pri akcii, ktorú zorganizovalo špeciálne komando americkej námornej pechoty. Americké ministerstvo obrany krátko nato oznámilo, že bin Ládinove telo bolo vhodené do Arabského mora. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

  

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy