Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mamičky, pozor na ftaláty! Poškodzujú deťom obličky
Zdielať na
Zaujímavosti

Mamičky, pozor na ftaláty! Poškodzujú deťom obličky

Slovenské ženy a malé deti vážne ohrozujú nebezpečné chemické látky. Tie môžu vážne poškodiť obličky alebo hormonálny systém. Lekári túto hrozbu objavili počas celoeurópskeho testovania. Otázkou je, ako sa tieto látky dostali do tiel toľkých ľudí.

"Na Slovensku sme analyzovali tri lokality - Bratislavu,  Slovenskú Ľupču a Brusno," informuje Lenka Skalická z Ústavu verejného zdravotníctva SR.

Nebezpečné látky v hračkách i v kozmetike

Cieľovou skupinou boli deti vo veku od 6 do 11 rokov a tiež ich matky do veku 45 rokov. "Sledovali sme vybrané látky ako sú kadmium, ortuť, ftaláty a kotinín," pokračuje Lenka Skalická. A aké boli výsledky? "Boli  prekročené určené hranice, ktoré majú vplyv na náš zdravotný stav," dodáva Lenka Skalická z Ústavu verejného zdravotníctva SR. Ak sa pýtate, ako sa do organizmu dostali a čo teraz s tým,  tu je odpoveď. "Ftaláty sa používajú ako rozpúšťadlá a zmäkčovadlá pri výrobe plastov, čiže deti sa s nimi dostávajú do styku pri hračkách a my ženy v kozmetike," vysvetľuje Lenka Skalická.

Plastové fľaše len na jedno použitie!

Aj mnohé plastové fľaše sú vytvorená  z ftalátov a len málokto vie, že sa neodporúča po vypití používať ich na pitie opätovne. Ftaláty sa totiž uvoľňujú do vody a my ich tak dostávame do organizmu. Na zamyslenie pre všetkých  je tiež  prekročená koncentrácia  kotinínu u 6-ročných detí.  "Kotinín je chemická látka nachádzajúca sa v tele po inhalácii nikotínu.  Tieto výsledky boli zistené u pasívnych fajčiarov, teda u detí i matiek v mestskom prostredí," ozrejmuje Lenka Skalická.

Mamičky o ftalátovej hrozbe veľa nevedia

Priamo na detskom ihrisku sme sa opýtali rodičov, ako sa pred ftalátmi chránia. "Počula som to slovo, ale netuším,o čo ide, " rozpačito odpovedá mladá mamička.  "Ftaláty sú nejaké chemické látky, ale neviem, ako sa dostávajú do organizmu," hovorí ďalšia. "Chceme upozorniť ľudí, aby si dávali pozor na to, čo konzumujú a s čím prichádzajú do styku. Treba sa používaniu týchto nebezpečných látok vyvarovať. Napríklad plastové rukavice, kde sú ftaláty odporúčame nepoužívať," dodáva Lenka Skalická.
A v prípade niektorých  hračiek u detí, kedže ich používaniu určite nezabránite, obmedzte aspoň ich oblizovanie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články