Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: V obľúbenom bratislavskom jazere pláva 2,5 metrov dlhý sumec. Zábery spôsobili menšiu paniku
Zdielať na

VIDEO: V obľúbenom bratislavskom jazere pláva 2,5 metrov dlhý sumec. Zábery spôsobili menšiu paniku

Archívne video

BRATISLAVA / Svojich takmer 100 kilogramov a viac ako 2 metre prezentuje na jednom z bratislavských jazier sumec naozaj netradične - pripláva až k brehu. Dokonca sa nebojí ľudí, ktorí sa s ním fotografujú. Pre najväčšieho vodného dravca je to však veľmi netypické správanie. A podľa odborníkov môže mať pre rybu fatálne dôsledky.

Na sociálnych sieťach sa objavilo video obrovského sumca, ktorý pláva vo vodách obľúbeného bratislavského jazera Veľký Draždiak. Mnohí ľudia nadobudli strach z uhryznutia a boja sa preto vojsť do vody. 

Ľudia, ktorí chodia pravidelne k jazeru v bratislavskej Petržalke, túto rybu poznajú. Dokonca vedia, kde sa zvykne skrývať a kadiaľ zvykne plávať a práve preto tvrdia, že s ňou čosi nie je v poriadku. "Je to veľmi netypické, pretože sumec je ryba, ktorá sa zdržuje pri dne, vyhľadáva hlbočiny, v ktorých sa môže schovať," vysvetľuje rybár dlhoročný Dominik Mikeska. 

Hrozí nebezpečenstvo?

S otázkou, či ľuďom hrozí nejaké nebezpečenstvo, sa preto obrátili na prezidenta Slovenského rybárskeho zväzu Emanuela Seemanna, uviedla na svojom facebookovom profile bratislavská mestská časť Petržalka. „Sumec je pre človeka nebezpečný iba v období rozmnožovania sa, kedy si stráži svoje hniezdo a teritórium. K rozmnožovaniu dochádza najčastejšie na jar a začiatkom leta, keď sa voda oteplí na 20-22 stupňov. Určite netreba vyvolávať paniku a podnikať razantné kroky, akým je vylovenie sumca z jazera,“ ubezpečil Seemann.

Podľa odborníka dôvodov prečo stratil plachosť a pred ľudmi neodpláva môže byť niekoľko. "Napríklad tým, že bola ulovená tá ryba a znovu pustená a bola poškodená. Môže tam byť podozrenie na ochorenie tej ryby. Ľudia by sa nemali dotýkať tej ryby," radí Seemann. Ľudia sa naďalej môžu kúpať bez obáv, nič im nehrozí. "Momentálne ľuďom nič nehrozí," potvrdil Seemann.

Sumec v Bratislave sa takto neprejavuje. Jeho správanie však vzbudzuje aj obavy. "Záleží aké je poškodenie tej ryby, môže sa z toho časom aj vyliečiť. Ale to, že je takto blízko k brehu, nesvedčí o ničom dobrom," približuje Seemann. 

Pre jazero je sumec skvelá správa

Každým rokom počet sumcov narastá. „Sumec je teplomilná ryba a každým rokom sa vodné plochy otepľujú, čo mu vyhovuje,“ povedal Seemann.

Sumec je pre vodné plochy veľkým prínosom. "Je to tzv. čistič, pretože filtruje bahno, aby z neho dostal mikroorganizmy a takisto likviduje uhynuté alebo choré ryby,“ doplnil Seemann.

Včelia terapia nás zbaví stresu a pomôže pri rôznych ochoreniach. Za všetkým je hlavne ich energia: 

Zdielať na

Súvisiace články