Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Členovia britského letectva už môžu nosiť brady, nadriadení ich ale musia kontrolovať
Zdielať na

Členovia britského letectva už môžu nosiť brady, nadriadení ich ale musia kontrolovať

Archívna reportáž

LONDÝN / Členovia britského Kráľovského letectva (RAF) budú môcť odteraz nosiť bradu, čo im doteraz armádne pravidlá nedovoľovali. Bradu si budú môcť vojaci začať pestovať od septembra, ich nadriadení ale budú vyžadovať, aby bola vždy dobre upravená.

Jedinou zložkou britskej armády, v ktorej už teraz môžu nosiť bradu, je námorníctvo. Informuje o tom BBC.

V letectve sú povolené iba fúziky rovnako, ako v oddieli pozemného vojska. Hovorca ministerstva obrany ale zdôraznil, že aj po povolení pravidiel musia príslušníci letectva mať svoje brady upravené.  "Neupravené či nerovnomerne rastúce fúzy budú neprijateľné," uviedol.

Zákaz brady v letectve a v armáde obecne platil hlavne z praktických dôvodov, pretože muži s fúzmi mali problémy pri nutnom používaní plynových masiek. Ďalšie dôvody boli estetické, pretože neoholení muži boli podľa predchádzajúcich pravidiel módy považovaní za neupravených. 

Hoci v námorníctve bola brada povolená, ten, kto ju chcel, musel mať na to najskôr súhlas od veliaceho dôstojníka. Ten potom kontroluje, či dotyčný s bradou vyzerá dobre a môže si ju nechať. 

Pozemné vojsko, zatiaľ, o povolení brady neuvažuje. V celej armáde už ale teraz existuje možnosť nosiť bradu, no len z náboženských dôvodov. Spravodajský web BBC na margo tohto povolenia uviedol, že aj princ Harry, keď chcel mať na svadbe oblečenú armádnu uniformu, musel získať povolenie od kráľovnej, že si zároveň smie nechať aj bradu. 

Súvisiace články