Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Väzenie za vyryté meno. Muž sa zvečnil na stene Osvienčimu
Zdielať na

Väzenie za vyryté meno. Muž sa zvečnil na stene Osvienčimu

OSVIENČIM / Rok za mrežami vymeral súd mužovi, ktorý v bývalom nacistickom vyhladzovacom a koncentračnom tábore v Osvienčime vyryl do steny svoje meno. Bránil sa tým, že nevedel, že je to zakázané. Za ničenie kultúrnej pamiatky pritom hrozí až 10-ročné väzenie.

Obyvateľ Írska (38) si počas návštevy Osvienčimu narobil naozaj poriadne problémy. Rozhodol sa totiž, že mincou vyryje svoje meno na stenu jednej z budov. Pri tom ho zbadala stráž múzea, ktorá na miesto privolala policajnú hliadku. "Muž si zrejme neuvedomil, že pácha trestný čin, za ktorý hrozí až 10-ročné väzenie a to ničenie národnej kultúrnej pamiatky," uviedol hovorca polície Piotr Szpiech. "Celá oblasť múzea má vyše 200 hektárov a nie je možné to všetko ustrážiť. Našťastie v tomto prípade zareagovala správne muzeálna stráž aj sprievodcovia, ktorí boli pri tom," povedal hovorca múzea Bartosz Bartyzel.

​Počas výsluchu poskytol muž policajtom kuriózne vysvetlenie. "Tvrdil, že na iných miestach tiež videl vyryté mená a myslel si, že je to dovolené. To je však omyl," prerozprával mužovu výpoveď Piotr Szpiech. Takéto prípady sa pritom v bývalom vyhladzovacom a koncentračnom tábore stávajú pomerne často. "Iba pred niekoľkými týždňami dvojica 17-ročných mladíkov z Portugalska urobila to isté. Prirodzene aj oni boli postavení pred súd," doplnil hovorca polície. 

Voči mužovi bolo vznesené obvinenie za ničenie kultúrnej pamiatky a vandalizmus. Súd ho odsúdil v superrýchlom konaní. "Muž bol odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní 12 mesiacov s podmienečným výkonom na 2 roky, rozhodol sa, že sa dobrovoľne podvolí trestu a neodvolá sa," informoval prokurátor Janusz Hnatko. Okrem toho musí múzeu zaplatiť škodu za odstránenie nápisu v hodnote asi 300 eur. "Musíme si uvedomiť, že je to nielen múzeum, ale predovšetkým cintorín voči ktorému musíme mať úctu. Tieto situácie sú veľmi bolestivé ale občas sa stávajú," dodal hovorca múzea.

Poliaci zverejnili zoznam veliteľov a strážcov v Osvienčime:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy