Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Škola musí vrátiť desiatky tisíc eur ministerstvu školstva. Nezrovnalosti odhalil audit EK
Zdielať na

Škola musí vrátiť desiatky tisíc eur ministerstvu školstva. Nezrovnalosti odhalil audit EK

SNINA / Najprv sa ukázalo, že školu podľa polície okrádala vlastná zamestnankyňa a teraz prišiel ďalší šok. Sninská samospráva na sociálnej sieti informovala, že tá istá základná škola má vracať desiatky tisíc eur výskumnej agentúre ministerstva školstva. Nezrovnalosti vyplávali na povrch po audite Európskej komisie.

Ešte v roku 2012 sa zapojili do projektu, ktorý mal tradičnú školu premeniť na modernú. Financovaný bol z európskych peňazí, aj zo štátneho rozpočtu. Nasledoval audit Európskej komisie a výsledkom sú nezrovnalosti za asi 125 tisíc eur.

Audítori problém videli napríklad v nedodržaní projektového zámeru či v nákupe informačných technológií až na konci projektových činnosti. "Zistilo sa, že učitelia pracovali na projekte mimo svojho štandardného pracovného času, boli odmeňovaní vo forme „odmien", a nie na základe štandardnej zmluvnej sadzby a teda boli personálne výdavky preplácané nad stanovený rozsah pracovnej doby," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Pivarčiová. 

Škola sa bráni

Podľa slov riaditeľa však nepochybila škola, ale samotný výskumný ústav. "Lebo každé verejné obstarávanie, každý náš čin, schvaľovací proces, aj čo sa týka platieb, muselo ísť cez schvaľovací proces výskumného ústavu," bráni sa riaditeľ základnej školy Juraj Skrip. 

Samospráva na sociálnej sieti informuje, že desaťtisíce eur chce od školy orgán štátnej správy späť. Ministerstvo tvrdí, že zatiaľ nie je jasné, či a akú sumu bude treba vrátiť. "Táto záležitosť je v súčasnosti predmetom kontroly hlavného kontrolóra mesta, ďalšie kroky budú známe po ukončení," vyjadrila sa hovorkyňa mesta Eva Mihaliková. 

Obvinená účtovníčka

Škole pritom chýbajú desaťtisíce eur, ktoré podľa polície mala spreneveriť dnes už bývalá zamestnankyňa. Tá na opakované telefonáty TV JOJ nereagovala. K prípadu prizvali aj znalca z odboru ekonómie a manažmentu. Jeho úlohou bolo spracovať analýzu desiatok bankových účtov. "Ide o porovnávanie 24 účtov školy ako aj porovnávanie platieb na zatiaľ zistených 48 účtoch podozrivej osoby, ako aj jej rodinných príslušníkov," informuje policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Preverili tiež ďalších asi 50 účtov, či práve na ne neboli poukázané platby zo strany školskej účtovníčky. "Predbežná škoda, pre ktorú bolo podané oznámenie, je najmenej 70 tisíc eur," dodala Ligdayová. 

Účtovníčku napokon zo zločinu aj obvinili. V týchto dňoch vyšetrovanie ukončili návrhom na podanie obžaloby. So samosprávou uzatvorila uznanie dlhu a chýbajúce peniaze má postupne splácať.

Keďže ide o škodu väčšieho rozsahu, v prípade dokázania viny hrozí za tento skutok väzenie až na 10 rokov

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy