Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Muži vraj môžu dojčiť! Holandský vedec vie, ako na to.
Zdielať na

Muži vraj môžu dojčiť! Holandský vedec vie, ako na to.

Muži a dojčenie? Dôkazy sú vraj už v samotnej histórii... Muži dojčili už v antickom Grécku, ale postupne upadol tento spôsob do zabudnutia. Tvrdí to holandský vedec Piet de Vriese. Neskôr dojčili aj Vikingovia, potom sa však na túto možnosť definitívne zabudlo...

Aj muži môžu byť hrdinami

De Vries vo svojej knižke ponúka otcom praktické návody, ako sa "rozdojčiť", a to bez používania akýchkoľvek látok či hormónov. "Mužské dojčenie nie je môj vynález. Som presvedčený, že každý muž je schopný dojčiť, každý muž môže byť hrdina,“ popisuje problematiku Piet de Vries.

Dojčenie viaže otca k dieťaťu

Mužské dojčenie má podľa Pieta de Vriese množstvo výhod. Podporuje totiž naviazanie silného citového puta medzi otcom a dieťaťom. Účinky mužského mlieka sú pre detský organizmus minimálne rovnako blahodárne ako účinky materského mlieka. Informáciu priniesol portál lidovky.cz.

Tvorba mlieka u mužov...

Najdôležitejšou zložkou v tvorbe mlieka je hormón zvaný prolaktín. U žien je nutná jeho prítomnosť, aby mohli dojčiť. Zároveň spôsobuje zmeny vo fyziogonómii ženskej bradavky. Vedci predpokladajú, že prolaktín všeobecne podporuje materské chovanie. Dôležitý je ale aj v mužskom organizme, podporuje totiž tvorbu spermií. Pokiaľ je ale prolaktínov v mužskom tele príliš veľa, dochádza k javu zvanému galaktorea.

Množstvo prolaktínov v tele riadi iný hormón - dopamín. Ak sa práve v krvi vytvorí vysoká hladina prolaktínov, dopamín sa vyplaví z mozgového podväzku a potlačí ju. Hladina dopamínu sa dá znížiť celkom jednoducho, stimuláciou bradaviek. Stačí tak veľmi málo k tomu, aby muži mohli pokojne začať dojčiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

Sukanto Debnath/ilustračné

Súvisiace články