Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Choré deti do kolektívu zdravých nepúšťajte...
Zdielať na

Choré deti do kolektívu zdravých nepúšťajte...

Väčšina rodičov si práve v zimnom, sychravom počasí kladie otázku: Má moje dieťa dobrú imunitu? Ako ju posilniť? Nevedia, či radšej dieťa pred možnými ochoreniami chrániť, alebo naopak nechať to tak a imunitu budovať práve chorobami.

Zlatá stredná cesta

Jedni sú toho názoru, že imunitu treba deťom budovať. Niektorí rodičia preto chodia s deťmi do kolektívu a prípadné soplíky považujú za prospešné. Iní rodičia dieťa úzkostlivo chránia a boja sa akejkoľvek nákazy, aby mu naopak imunitu nezničili.

Chcete vedieť kto postupuje správne? Podľa lekárov sú víťazom úzkostliví rodičia. "Opakované infekty oslabujú organizmus," myslí si pediatrička Eva Prokopová.

Takže nie je pravda, že zápal priedušiek či dutín, dieťaťu akokoľvek prospieva. Aj preto lekári príliš často choré dieťatko neodporúčajú púšťať do kolektívu a ak už v materskej škole je, rodičom odporučia nechať ho istý čas radšej doma.

Deti treba otužovať

No pozor. Extrémne chránenie dieťaťa, pred akoukoľvek špinou, baktériami však určite nie je správne. "Každý kontakt s niečím cudzorodým, s infekčnými baktériami, ktoré neškodia organizmu, ale prospievajú, je veľmi dobrý," myslí si imunológ Boris Hruškovič. Rovnako dôležité je neobliekať deti ako ľadových medveďov, ale skôr otužovať a čo najviac času tráviť na vzduchu alebo v malých kolektívoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články