Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na pohotovosti mu neošetrili zlomený prst. Prišiel vraj neskoro
Zdielať na

Na pohotovosti mu neošetrili zlomený prst. Prišiel vraj neskoro

KOŠICE / Ak sa Vám stane úraz, ktorý síce bolí, ale dokážete to vydržať, nečakajte a ihneď navštívte lekára. Po svojej skúsenosti to odporúča pán Jozef z Košíc. Niekoľko dní váhal a potom zistil, že na pohotovosti nepochodí, aj keď sa jeho stav zhoršoval. Údajne sú to pravidlá, ktoré platia už dlho. Väčšina ľudí však o nich ani len netuší.

Pacienta odmietli ošetriť, vraj to nie je akútne

"Keby sa toto stalo môjmu dieťaťu, rozoberiem im celú nemocnicu," to sú slová nahnevaného pacienta. Ak sa vám náhodou stane pracovný úraz a lekársku pohotovosť vyhľadáte až o niekoľko dní, tak sa ani nečudujte že vás neošetria. Takto to vraj v našom zdravotníctve funguje.

"Mal som to pred tromi alebo štyrmi dňami, nebol opuch tak som tomu nevenoval veľkú pozornosť. Potom mi to začalo puchnúť, tak som šiel na pohotovosť. Odmietli ma," objasňuje ďalej svoju skúsenosť s pohotovosťou.

Nemocnica sa však pochybenie nenašlo

A toto je autentický rozhovor pacienta s personálom. Prebiehalo to veľmi rýchlo. "Pred týždnom som si poranil ruku...tak týždňové veci nepatria na sem na pohotovosť," s týmito slovami odmietli pacienta ošetriť na pohotovosti.

"Personál je v ambulancii úrazovej chirurgie kedykoľvek zasahovať, ale vo vážnejších prípadoch. Samozrejme nepodceňujeme akékoľvek iné zranenie, ale v tomto prípade sa pani doktorka rozhodla absolútne správne. Plne v súlade s legislatívou," povedal MUDr. Ľuboslav Beňa z Univerzitnej nemocnice Košice.

Ošetrili ho v tej istej nemocnici, ale na inej pohotovosti

"Celý život si platím zdravotnú poisťovňu a oni a odmietnu," dodal rozčúlený pacient. Zdravotnícky personál odporúča pacientovi vyšetrenie na chirurgii cez deň. Pritom ho posielajú z prázdnej čakárne. "Keby prišlo k akútnemu zhoršeniu, ktoré by si vyžadovalo akútne ošetrenie tak áno," dodal lekár. Pacient sa bráni, že to posúdiť nevie, keďže nie je lekárom.

Pokus číslo dva. Tá istá nemocnica, no na inej ulici. Ako zareagujú lekári na pohotovosti na ten istý prípad? "Tu ma zobrali bez problémov," dodal pacient. Výsledok vyšetrení - ruka v sadre. Vyzerá to tak, že v tej istej nemocnici platia iné pravidlá. Alebo to závisí od nálady ošetrujúceho lekára?

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články