Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kvalitný sex v každom veku? Poradíme vám, ako na to
Zdielať na

Kvalitný sex v každom veku? Poradíme vám, ako na to

Sex patrí neodmysliteľne k životu. S týmto tvrdením súhlasia takmer všetci. Rovnako však aj s tým, že s pribúdajúcim vekom sa jeho kvalita aj intenzita znižuje. Musí to tak však byť? Podľa sexuálneho terapeuta Martyho Kleina určite nie, ten radí užívať si v akomkoľvek veku.

UPOZORNENIE: Obsah nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov!

Väčšina ľudí si akýsi modelový plán sexuálneho života vytvára v mladom veku a následne sa ho drží niekoľko desiatok rokov. Zrazu však príde zistenie, že telo už nie je to čo bývalo a aj sexuálne chute sa akosi zmenili.

Vtedy podľa doktora Kleina prichádza čas vytvoriť si nový model sexuality. Ten nemá spočívať v nových praktikách či polohách, ale v zmene myslenia. Kto dokáže prekonať mýty z mladosti o sexe vo vyššom veku si tak môže užívať rovnako skvelý sex ako kedysi.

Zmierte sa s tým, ako vyzeráte

Vaše telo je jediné, ktoré máte, aj keď nie je s postupom času až také dokonalé, ako by ste chceli. Je však veľmi ťažké vzbudzovať v druhom túžbu, keď máte sami o sebe pochybnosti. Nedostatok sebavedomia pôsobí v posteli ako zabijak vášne. Pokiaľ vás partner chce, neriešte väčšie stehná či zadok. Môže to znieť ako otrepané klišé, ale byť sexy nie je iba o výzore.

Zabudnite na povinnosti

Mnoho ľudí si myslí, že na skvelý sex treba navodiť správnu intímnu atmosféru. To však v dnešnej hektickej dobe nie je také jednoduché. Treba preto myslieť racionálne. Pokiaľ sa teda naskytne príležitosť, neváhajte a užívajte si. Z večného odkladania milovania sa totiž môže stať pravidlo, ktoré sa bude veľmi ťažko meniť.

Sex si naplánujte

Medzi ľuďmi prevláda myšlienka, že najlepší sex musí byť spontánny a chuť má prísť sama od seba. Mnohí iba nostalgicky spomínajú na prvé roky zamilovania, kedy to fungovalo. Podľa odborníkov však sex spontánny častokrát vôbec nie je. Zvyčajne na neho totiž obe strany dopredu myslia a premýšľajú, ako "to" uskutočniť. V dospelosti je niekedy nevyhnutné naplánovať si intímne chvíľky, hlavne keď máte deti. Je preto dobré vyhradiť si s partnerom čas iba pre vás, či sa už skončí v posteli, uvidíte.

Ako povedať nie

V prvých mesiacoch a rokoch vzťahu väčšinou nenastávajú situácie, kedy by jeden z partnerov musel toho druhého podnecovať k sexu. Jednoducho sa milujú vždy, keď je to možné. Časom sa však jeden z partnerov stáva aktívnejším, druhý sa rozhoduje a práve vtedy nastávajú najväčšie problémy. Treba preto vedieť partnera správne odmietnuť, aby sa neurazil. Odpovedí sa ponúka mnoho, treba byť určite úprimný. Nútenie sa k sexu, aby sme partnerovi vyhoveli, nepovedie k úspešnému koncu.

Pozor na alkohol

Alkohol síce podnecuje túžbu, ale to je asi tak všetko. Priamo v akcii je množstvo vypitých pohárikov skôr na príťaž ako osoh. To platí pre mladých, aj starších ľudí. Treba preto poznať svoje hranice a neprekračovať ich. Doktor Klein odporúča vypiť maximálne tri až štyri poháriky alkoholu.

Sexy ponožky na studené nohy

V spoločnosti sú zafixované nielen predstavy o tom, ako má správny sex vyzerať, ale aj o tom, čo je in a čo out. Dôležitý je však váš osobný názor na to, čo je sexy. Keď si partnerka necháva teplé ponožky aj počas milovania a vám to nevadí, tak nie je čo riešiť.

Pozrite si reportáž o tom, že orálny sex si užívajú mladí aj starí...

ISIFA

Súvisiace články