Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prípad malého Adamka. Úrad rieši sťažnosti na trnavských pôrodníkov
Zdielať na

Prípad malého Adamka. Úrad rieši sťažnosti na trnavských pôrodníkov

TRNAVA/BRATISLAVA / Mladá zdravá mamička, ktorá rodila svoje druhé dieťa na tamojšej klinike prežila po rozhodnutí pôrodníka, extrémne komplikovaný spontánny pôrod. Skončil fatálne. Jej chlapček leží v kritickom stave na bratislavských Kramároch.

2013: Úrad rieši 6 sťažností 

Od začiatku roka Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou rieši už 6 sťažností podaných od pacientov na Trnavskú gynekolicko-pôrodnícku kliniku. "Na gynekologicko-pôrodnícku kliniku vo fakultnej nemocnici v Trnave úrad prijal v roku 2011 5 podnetov, v roku 2012 šesť podnetov," uviedla hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

Štatistika z roku 2013 hovorí o tom, že od januára do mája prijala šesť podnetov, vrátane posledného prípadu malého Adamka. Ten po narodení v Trnave leží momentálne v nemocnici na bratislavských Kramároch vo veľmi vážnom stave. Viac o tomto prípade nájdete TU. 

Aktuálne je trnavská nemocnica žalovaná súkromnými osobami na niekoľkých súdnych procesoch. Ak súdy dopadnú tak, že trnavská nemocnica bude musieť zaplatiť náhradu škody spôsobenú výkonom zdravotnej starostlivosti, tak tieto sumy môžu byť pre trnavskú nemocnicu likvidačné.

Primár rozhodol o spontánnom pôrode

Posledný prípad malého Adamka bol rozhodnutím primára Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Trnave. Ten rozhodol, že pôrod bude vykonaný spontánne a nie sekciou, ako bolo odporúčané ošetrujúcim lekárom mladej mamičky. "Rozhodol sa tak preto, síce videl moju knižku tehotenskú, že tam bola sekcia. Rozhodol sa tak preto, že mám širokú panvu,takže prečo by to nemohlo ísť" uviedla Elena. jej spoveď nájdete TU.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články