Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
SPOVEĎ MATKY. Môj Adamko je po pôrode v Trnave kóme
Zdielať na

SPOVEĎ MATKY. Môj Adamko je po pôrode v Trnave kóme

TRNAVA / Na Gynekologicko-pôrodníckej klinike v trnavskej nemocnici došlo k závažným komplikáciám pri pôrode malého chlapčeka. Mladá žena prišla do pôrodnice porodiť svoje druhé dieťa. Zdravá mamička mala odporúčaný pôrod cisárskym rezom. Vedenie kliniky sa však rozhodlo pre klasický pôrod. Stav novorodeného Adamka je po narodení fatálny.

Pôrod sa nečakane skomplikoval

"Primár po vyšetrení povedal, aj napriek mojim upozorneniam,  že nebude sekcia a idem rodiť na sálu spontánne" hovorí čerstvá dvojnásobná mamička Elena K.

Spontánny pôrod mladá mamička však nezvládla. V kritickom okamihu, keď žena dieťa nevytlačila ani pri radikálnej pomoci prítomných lekárov, pôrodník predsa len vykonal cisársky rez. Od piatkovej noci je dieťa podľa tvrdení rodičov a príbuzných vo fatálnom stave. "Aj na Kramáre nás pustili, boli veľmi ochotní, ďakujeme im ale nepotešili nás," povedal starý otec.

Rodičia chcú odpovede

"Hospitalizovali sme novorodenca vo veľmi vážnom zdravotnom stave, v súčastnosti je v starostlivosti lekárov na jednotke intenzívnej starostlivosti," potvrdila Dana Kamenická,  hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava. "Z Bratislavy nám volali, že chlapec je v zlom stave a bolo by dobré keby sme tam išli za ním, nemali sme čas dlho čakať," dodal so slzami v očiach strýko malého Adamka.

Pani Elena s manželom chce jasné odpovede na zásadné otázky. Prečo sa jej bezproblémové tehotenstvo, skončilo na gynekologickej klinike v Trnave ťažkým pôrodom, po ktorom je jej dieťa v kritickom stave. Prečo odporúčanú sekciu jej ošetrujúcim lekárom, miestny primár zmenil na spontánny pôrod. A prečo príjazd sanitky, ktorá mala po kritickom pôrode jej malého chlapčeka okamžite previesť na špecializované oddelenie do Bratislavy, trval údajne extrémne dlho. Podľa slov príbuzných, viac ako dve a pol hodiny.

Rodičia podali trestné oznámenie

"Na základe prijatého trestného oznámenia, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre prečin ublíženia na zdraví," povedala Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ Trnava. Stanovisko nemocnice je zatiaľ strohé: "Poskytovanie zdravotnej starostlivosti uvedenej pacientke, je predmetom vnútornej kontroly FN Trnava, ktorú vykonáva kontrolná skupina zriadená riaditeľom FN Trnava."

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pobočka Trnava, prijala dnes podnet na prešetrenie správnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientke," dodala Soňa Valášiková, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Pozrite si celý rozhovor s mamou malého Adamka:

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články