Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ťažký život nymfomaniek. Čo ich trápi?
Zdielať na

Ťažký život nymfomaniek. Čo ich trápi?

Spočiatku je pre mnohých mužov splnením ich tajných snov. Ich láska ich miluje celým svojim srdcom, túži po nich a chce ich v podstate neustále. Nikdy nie je unavená, nikdy ju nebolí hlava. Ani po čase jej túžba neopadá, len jej partner je už vyčerpaný, nevyspatý a túži iba po jedinom, mať aspoň pár dní pokoj. To ale ich polovička nevie pochopiť. Prečo? Je totiž závislá od sexu. Trpí nymfomániou...

UPOZORNENIE! Článok nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Čo je to vlastne nymfománia?

Nymfománia alebo hypersexualita u žien označuje nadmerne zvýšený sexuálny pud, teda zvýšenú chuť na sex a zvýšenú potrebu sexu u ženy. Podla psychologičky Alexandry Doležalové z českého Inštitútu partnerských vzťahov existujú v súčasnosti tri teórie vysvetľujúce podstatu hypersexuality.

"Prvá skupina odborníkov sa prikláňa k teórii závislosti a hovorí, že hypersexualita je závislosť od sexu podobná napríklad tej na alkohole. Druhá zas hovorí, že ide o nutkavé chovanie, čo znamená, že žena sa snaží zbaviť úzkosti, depresie či napätia a pomocou sexu sa snaží ľahko a rýchlo navodiť pocit slasti, pohody a uspokojenia. Tretia skupina tvrdí, že hypersexualita je impulzívneho charakteru, keďže v žene rastie napätie, a to ju núti k sexu. Tento princíp sa prirovnáva ku kleptománii, čo je porucha, kedy má človek potrebu kradnúť a tak uvoľnovať napätie," vysvetlila psychologička.  Podľa jej slov však existuje aj štvrtá názorová skupina, podľa ktorej hypersexualita nie je nič patologické, len má žena väčšiu chuť na sex.

Ako žiť s nymfomániou?

Pokiaľ ženu jej hypersexualita neobmedzuje v bežnom živote a v partnerskom vzťahu, netreba sa s ňou vyrovnávať. Psychologička žene, ktorá potrebuje sex prípadne masturbáciu častejšie, odporúča, aby si našla podobne náruživého partnera, s ktorým si v sexe bude rozumieť a budú si vzájomne stačiť.

"Pokiaľ však ženu jej zvýšená potreba sexu trápi a obmedzuje v bežnom fungovaní, je nevyhnutné, aby navštívila sexuológa alebo aj psychoterapeuta, s ktorým začne pátrať po prípadných príčinách svojho chovania a možnostiach riešenia problémov," poukázala.

Najprv nebo, potom peklo

"Pred rokom se mu to zdalo úžasné. Mal konečne partnerku, ktorá po ňom sexuálne túžila a chcela ho v podstate stále. Teraz, po roku, je totálne vyčerpaný a jednoducho povedané už nemôže. Lenže, keď svojej priateľke nevyhovie, ona si to vysvetluje tým, že ju už nemiluje. Pritom ona nemá potrebu hľadat si uspokojenie v iných náručiach, ale chce iba jeho. A keď ju odmietne, prepadne depresii," približuje partnerské situácie nymfomaniek Doležalová.

Psychologička v takomto prípade odporúča návštevu sexuológa alebo partnerského poradcu, s ktorým by pár mohol nájsť riešenie problémov. "Pôjde najmä o to, žene vysvetliť, že keď partner nestíha jej tempo, ešte to neznamená, že ju nemiluje a odporučiť jej, nech vyskúša mastrubáciu, keď jej partner nemá na sex chuť. Takýto pár má veľkú nádej na spokojné fungovanie, pretože partnerka nevyhľadáva sex inde, teda ide len o vyjasnenie si rozdielnych sexuálnych potrieb v páre a poopravenie postoju partnertky k partnerovej nižšej potrebe sexu," vysvetlila.

Nie je nevera ako nevera

Partneri takto náruživých žien by si mali uvedomiť, že okrem sexu je dôležitá aj komunikácia. Treba sa rozpávať o rozdielnej potrebe sexu, o tom, ako situáciu riešiť, čo každý z nich potrebuje, a čo, naopak, už nestíha. "Po partnerovi sa vyžaduje predovšetkým tolerancia a tiež to, aby neprepadal pocitom viny a zníženého sebavedomia z toho, že partnerke nestíha. To nie je riešenie. Tým je, aby partnerka pochopila, že ona sa musí naučiť ventilovať svoje napätie, napríklad masturbáciou, prípadne to, že to nie je je partner, ktorý nestíha, ale že ona je tá, ktorá má nezvyčajne vysokú potrebu sexu a musí sa s tým naučiť pracovať i žiť," povedala Doležalová.

Pomôcť s hypersexualitou môže sexuológ či psychológ. "Záleží na tom, v čom spočívajú príčiny ženinej hypersexuality a čo ju vlastne v živote obťažuje a trápi. Podľa toho niektorej žene môže pomôcť sexuológ, inej zas psychoterapeut. Často tiež stačí návšteva manželského poradcu, ktorý páru vysvetlí, ako ďalej s takouto ženou žiť. Hlavne odporúčam sa nevzdávať v hľadaní pomoci, hoci aj u viacerých odborníkov. Netreba sa za nič hanbiť. Cieľom je, aby žene aj mužovi bolo na svete dobre," zhrnula psychologička.

Láska k sexu sa nedávno stala osudnou aj kostarickej viceministerke kultúry Karine Bolanos. Sex video ju pripravilo o funkciu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články