Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Štát núti ľudí nepracovať! Dôchodcom a mamičkám sa to neoplatí
Zdielať na

Štát núti ľudí nepracovať! Dôchodcom a mamičkám sa to neoplatí

Štát núti ľudí, aby nepracovali. Tvrdí to exminister práce Jozef Mihál. Ako príklad uviedol ženy na rodičovskej dovolenke či dôchodcov. Tým sa vraj už vôbec neoplatí privyrábať si formou dohody. Ministerstvo práce to však vylučuje. Tvrdí, že ide len o populistické vytrhávanie vecí z kontextu.

"Mamička, ktorá pracuje na dohodu, štát za ňu prestáva platiť dôchodkové poistenie. Čo pre ňu znamená nižší dôchodok v budúcnosti," uviedol exminister práce sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. Zákon o sociálnom poistení by sa podľa liberálov mal premenovať na "A"sociálny. Mamičky na rodičovskej dovolenke si vraj vďaka nej nezarobia ani na slanú vodu.

Problém aj v zdravotnom poistení

Inak povedané, viac sa mamičke oplatí venovať sa iba svojim deťom, ako si popri ich výchove aj čo-to privyrábať. Problém vidia liberáli aj v zdravotnom poistení. Ak mamička zopár mesiacov v roku pracovala a ročne zarobila spolu viac ako 2 918 eur, poistné si musí odviesť sama. "A v čase, keď táto mamička nebude na dohodu pracovať, si bude musieť doplatiť zdravotné poistenie ako samoplatiteľ v sume 55 eur za jeden mesiac. Za pol rok je to vyše 300 eur," dodáva Mihál.

Ten istý prípad sú aj dôchodcovia. Exminister práce si myslí, že vláda týmto predsa len dosiahla to, čo pôvodne chcela. Úplne zrušiť dohody. "Títo ľudia prestanú pracovať. Rezignujú na to alebo budú sčasti pracovať načierno," domnieva sa Mihál.

Mihálové výkriky do tmy

Ministerstvo práce vylučuje, že by práca na dohodu znižovala ľuďom dôchodky. Liberálom odporúča návštevu očného lekára. "To je typické pre pána Mihála, ktorý nerieši problém komplexne. To sú len také výkriky do tmy," uviedol štátny tajomník MPSVaR Jozef Burian.

Vidieť vraj treba všetkých. Nielen mamičky a dôchodcov. "treba úplne nový komplexný systém. Nový vzorec na výpočet dôchodkov. Na tom tento rok pracujeme. A potom sa nebude diať to, že sa bude dôchodok dohodárom znižovať,ô dodal Burian.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy