Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Opäť nový Zákonník práce. Toto sa má zmeniť...
Zdielať na

Opäť nový Zákonník práce. Toto sa má zmeniť...

Nový Zákonník práce už začína mať reálne kontúry. Po nekonečných rokovaniach sa zamestnávatelia, odborári a vláda nakoniec predsa len dohodli na zmenách, ktoré by už od budúceho roka mali viac zvýhodniť zamestnanca. Odborníci ale hovoria o tom, že sa pod pracujúcimi budú práve naopak, triasť stoličky.

Pri odchode zo zamestnania si dnes môžete vybrať - buď výpovednú lehotu alebo odstupné. Po novom budete mať nárok aj na jedno aj na druhé. Ak ste však vo firme pracovali viac ako dva roky. "Viac dostanú tí, ktorí odpracovali viac ako 20 rokov. Na trhu práce sa takýto ľudia ťažšie obsadzujú," tvrdí prezident KOZ Miroslav Gazdík.

Ak ste verní, dostanete viac

Ak ste u jedného zamestnávateľa odpracovali od dvoch do 20-tich rokov, vaše odstupné bude dvojmesačné. Ak ste mu boli verní viac ako 20 rokov, vtedy bude trojmesačné. Čo sa týka nadčasovej práce - maximum nebude 100, ale napokon 150 hodín ročne. "To, čo platilo 25 percentný príplatok nadčasovej práci sa snažíme zdvíhať o 10% viac," tvrdí Gazdík. 

V tomto zrejme zamestnávatelia odborom ustúpia. "Nie sme až natoľko optimisti, že by sme si mysleli, že dohodneme všetko, čo sme chceli," uviedol Oto Nevický, generálny sekretár AZZZ. Zamestnávatelia však zasa na oplátku požadujú predlžovať prácu na dobu určitú najviac trikrát počas troch rokov. O niečo lepšie podmienky môžu čakať ľudia pracujúci na dohodu. Nárok na stravné či výpovednú lehotu budú mať aj oni. "Myslím, že tu je dohoda aj sociálnych partnerov," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Výpoveď ako vianočný darček?

Zákonník práce nadobudne účinnosť 1. januára 2013. Aj keď Robert Fico vylúčil, že by tieto zmeny mali mať vplyv na nezamestnanosť, odborníci na prácu si myslia pravý opak. Vraj nás čaká prepúšťanie. "Dokonca roka môžu mať ako vianočný darček mnohí zamestnanci, že dostanú výpoveď. zamestnávatelia budú prehodnocovať do konca roka, že či každý pracovník je potrebný a budú sa snažiť využiť ešte starý Zákonník práce na to, aby prepustili čo najlacnejšie toho zamestnanca," uviedla Ivana Molnárová, generálna riaditeľka portálu profesia.sk.

Stále nevyriešeným problémom ostáva plán vlády zrušiť, alebo presunúť dva štátne sviatky na nedeľu. Premiérovi chýba súhlas katolíckej cirkvi. "By sa urobil dodatok k vatikánskej zmluve. A tu už okolo toho trochu pracujeme, ale zatiaľ nie je na to nejaká veľká dohoda" tvrdí Fico. 

Výber zmien v Zákonníku práce

Odstupné ak ste odpracovali 2-20 rokov, dostanete dvojmesačné, ak viac ako 20 rokov dostanete trojmesačné odstupné
Práca na dobu určitúZamestnávatelia požadujú predlžovať prácu na dobu určitú najviac trikrát počas troch rokov.
Práca na dohodu Má sa zrušiť
Práca nadčasZo 150 hodín klesne možný počet hodín odpracovaných nadčas na 100 hodín
Skúšobná lehotaZostanú tri mesiace, pre riadiacich pracovníkov bude táto doba 6 mesiacov

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

flicker

Súvisiace články

Najčítanejšie správy