Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dovolenka. Viete v akých situáciách na ňu máte nárok?
Zdielať na

Dovolenka. Viete v akých situáciách na ňu máte nárok?

Zamestnanci na trvalý pracovný pomer majú zo zákona najmenej 20 dní platenej dovolenky - to vie asi každý. Málokto však tuší, pri akých životných situáciách je možné získať platené voľno navyše.

Podľa zákonníka práce môžete dostať platené voľno napríklad v prípade vlastnej svadby. Hovorí Klára Javorská z personálnej agentúry: "Ak sa jedná o vlastnú svadbu, tak má zamestnanec nárok na dva dni. Napriek tomu, väčšina svadieb býva počas víkendu, teda v sobotu, ale tým pádom si môže čerpať to voľno v piatok."

Aj pri pohreboch, či sťahovaní

Na platené voľno máte nárok aj v prípade pohrebu. Ide o dva dni pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb. Voľno by ste mali dostať aj v prípade, že sa sťahujete. Zákonník práce to definuje takto: "Neplatené voľno sa poskytne najviac na jeden deň pri sťahovaní v tej istej  obci. Pri sťahovaní do inej obce najviac na dva dni. Ak ide o sťahovanie sa v záujme zamestnávateľa, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy."

Na zreteľ sa berie aj štúdium

Kto si chce zvyšovať kvalifikáciu štúdiom, môže tiež vytiahnuť zákonník práce. Viac už hovorkyňa MPSVaR Daniela Šulcová: "Zamestnávateľ môže poskytnúť 40 dní na vykonanie všetkých štátnych skúšok, 10 dní na vykonanie záverečnej práce, 5 dní napríklad na realizáciu maturitnej skúšky a dva dni na vykonanie každej skúšky."

Zamestnávateľ vám teda všetky tieto výhody ponúknuť môže, dosiahnuť ich je ale veľmi ťažké. Ak nie dokonca nemožné. "Pokiaľ sa jedná o zamestnanca, ktorý je pre firmu prínosom, je pre ňu kľúčový a zamestnávateľ v ňom vidí potenciál, tak vždy je tam tá ochota pristúpiť na takúto dohodu," vysvetľuje Klára Javorská z personálnej agentúry.

Sedem dní počas choroby

Na sedem platených voľných dní máte nárok v prípade, že ste chorý, alebo chodíte na tehotenské prehliadky. Platí to aj v prípade, že sprevádzate svoje dieťa alebo príbuzného k lekárovi. No a v prípade, že dostanete výpoveď, ale ešte pracujete v rámci výpovednej doby, môžete dostať každý týždeň pol dňa voľna na vyhľadanie nového pracovného miesta.

Šaty_svadobné_žena

isifa

Súvisiace články