Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Unikátnej expedície za zúčastní aj mladá Slovenka. Objavovať budú Arktídu
Zdielať na

Unikátnej expedície za zúčastní aj mladá Slovenka. Objavovať budú Arktídu

BRATISLAVA / Robert Swan je prvý človek na svete, ktorý pešo dosiahol oba póly. To, čo zažil a videl počas svojich expedícií, ho viedlo k založeniu nadácie 2041, ktorá má za úlohu chrániť polárne regióny, šíriť povedomie a vzdelávať ostatných. Preto organizuje špeciálnu expedíciu s názvom Arctic 2019. Čo bude jej cieľom, porozprávala v Novinách o 12:00 jediná Slovenka, ktorá bude jej súčasťou.

Patrícia Bátovská je jedinou Slovenkou, ktorá sa zúčastní expedície na arktický pól. "Cieľom expedície je vzdelávať a motivovať mladých ľudí, aby prispeli k lepšej udržateľnejšej budúcnosti a správali sa ekologickejšie," vysvetľuje. 

Cieľom je tiež rozvíjanie líderských schopností, aby ľudia potom vedeli šíriť tieto znalosti ďalej a nadobudnutie znalostí o eviromentalistike a možných riešeniach.  

Trasa expedície

Začínať dobrodružnú cestu budú v nórskom Osle, kde prvé dva dni sú hlavne zamerané na teoretické znalosti s rôznymi expertmi v rôznych oblastiach. "Potom sa odchádza za polárny kruh, kde tú cestu strávime na lodi a tam budeme pokračovať v učení praktických vecí," vraví o programe Patrícia. 

Dôvod, prečo tam idú, je vidieť na vlastné oči, ako klimatické zmeny ovplyvňujú našu planétu. "Arktída sa zohrieva dvakrát rýchlejšie ako ostatné časti Zeme. To posolstvo bude preto podľa mňa silnejšie, keď to uvidíme na vlastné oči," pokračuje Patrícia s tým, že expedície sa zúčastní 80 mladých ľudí z celého sveta a z rôznych odvetví. 

Cesta k expedícii

"Ja som sa o tomto projekte dozvedel cez absolventa mojej univerzity vo Francúzsku, ktorý sa na podobnej expedícii zúčastnil pred šiestimi rokmi. V škole robil prezentáciu o udržateľnom rozvoji a rozprával aj o tomto dobrodružstve," vysvetľuje Patrícia, ako sa o projekte dozvedela.

Na internete neskôr našla, že ďalšia expedícia sa uskutoční v roku 2019. Podala si teda prihlášku, ktorá pozostávala zo štyroch esejí o jej motivácii, pláne do budúcnosti v oblasti environmentalistiky a ďalších aspektov. Proces bol pomerne náročný, záujem prejavilo okolo 5 tisíc uchádzačov a vyberali iba 80. "Potom som postúpila do druhého kola a po splnení ďalších krokov nasledovalo interview. O pár dní na to mi prišiel mail, že ma prijali. Nesmierne som sa tomu tešila a stále sa teším," dodáva Patrícia. 

Oba póly pešo 

Jeden z hlavných lídrov je Robert Swan, ktorý ako prvý človek pešo dosiahol oba póly. V roku 1984 podnikol expedíciu na Arktídu, kde mu cesta k dosiahnutiu Južného pólu trvala 70 dní a počas nej prešiel vyše 1000 km bez vysielačky či iného spojenia. O tri roky neskôr, v roku 1987 sa vydal na expedíciu rovnakého charakteru na Severný pól. Cesta však bola náročnejšia kvôli topiacemu sa oceánu. To bol dôvod, prečo počas tejto expedície mali reálne obavy o svoj život.

To, čo Robert Swan zažil a videl počas svojich expedícií, ho viedlo k založeniu nadácie 2041, ktorá má za úlohu chrániť polárne regióny a poskytnúť riešenia na klimatické zmeny, šíriť povedomie a vzdelávať ostatných. 

Súvisiace články