Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo robiť, keď vaše dieťa v škôlke neustále plače
Zdielať na

Čo robiť, keď vaše dieťa v škôlke neustále plače

September je zrejme najťažší mesiac, teda aspoň pre malých škôlkárov. Tí sa totiž ráno musia rozlúčiť so svojimi rodičmi a ostať v cudzom prostredí. Na nový režim si niektoré detičky zvykajú aj celé týždne. Za plačom sa však niekedy môže skrývať aj vážnejší problém.

Deti si musia na škôlku zvyknúť

Mnohé deti si totiž dlho a ťažko zvykajú na nové prostredie v škôlke. "Dieťa je zrazu vytrhnuté z bezpečného prostredia, z toho prostredia, kde sa mu všetci prispôsobujú," myslí si psychologička Monika Longauerová.

Podľa pedagógov to môže trvať aj týždne, kým sa deti naučia na nový režim. Najväčším problémom je, keď si škôlkár konečne zvykne a potom ochorie. "Tieto deti sú častejšie choré a tam sa to preruší a znova začína celý proces odznova," tvrdí učiteľka materskej školy Anna Mračková.

Netreba rezignovať

Ťažké začiatky mala aj mamička Lucka so synom. V ich prípade pomohla zmena učiteľky v škôlke. Podľa odborníkov niekedy pomôže aj hračka z domu. Najviac účinné je, keď sa postupne pridáva čas strávený v škôlke. A hlavne nerezignovať.

Ak je však dieťa v škôlke nešťastné príliš dlho, môže ísť o vážnejšiu príčinu. "Či tam nie je nejaké iné dieťa, ktoré mu ubližuje a nie je to až také zjavné, môžno je načase zmeniť, triedu, učiteľa," dopĺňa psychologička Longauerová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články