Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nástup do školy. Takto naučíte dieťa novému režimu
Zdielať na

Nástup do školy. Takto naučíte dieťa novému režimu

Učiteľ sa pýta: povedzte mi deti, na čo je dobrý papier? žiačik odpovedá: Na drevo! Tak aj takýchto odpovedí sa môže dočkať nejeden učiteľ po dvoch mesiacoch prázdnin. Práve september je totiž najkritickejší. Deti si totiž zvykajú na nový režim. Ranné vstávanie ako aj samotná koncentrácia v škole je pre nich poriadne ťažký oriešok.

Dlhý spánok, neskoré vstávanie, rozprávky, šantenie vonku. Aj takto vyzerajú prázdniny nejedného dieťaťa. Už o pár dní ich však po dvoch mesiacoch príjemných aktivít čakajú povinnosti.

Podľa odborníkov to trvá až mesiac, kým si dieťa zvykne na nový denný režim. Najväčší problém majú najmä deti od dvanástich rokov. "Hlavne to vidieť na tej koncentrácii. Tie deti naozaj v tom septembri sú veľmi nesústredené a nevedia nejako systematicky pracovať," tvrdí psychologička Monika Lonaguerová.

Nutné dodržiavať režim

Prirodzene, málokomu sa páči, že stratí slobodný výber aktivít a namiesto toho bude musieť sedieť v lavici a pozorne počúvať. "Aj tie zmeny nálad sú veľmi výrazné, môže tam byť aj nejaká prirodzená frustrácia z toho, že je nútené dodržať nejaký režim. Z každej frustrácie môže plynúť aj nejaká tá agresivita toho dieťaťa, čiže aj to dieťa môže byť aj prirodzené neposlušné v očiach toho učiteľa," hovorí psychologička.

Ľahké to však nemajú ani deti, ktoré nastupujú do škôlky. Podľa učiteľky v materskej škole Lucie je ale našťastie celý priebeh veľmi rýchly. "Prvý deň je pohodička, lebo tie malé detičky je to pre ne niečo nové, potom ten druhý, tretí deň tie decká si uvedomia, že čo sa vlastne deje, že v tej škôlke ostávajú bez rodičov a potom príde aj ten plač a vyslovene, že trhanie od rodičov, trvá to tak týždeň - dva a potom už decká nechcú ísť zo škôlky domov," hovorí učiteľka Lucia.

Začnite s tréningom

Podľa odborníkov je však na prípravu dieťaťa na nový denný režim stále dostatok času. "Posledný augustový týždeň už treba tie deti trochu začať disciplinovať. Okolo takej ôsmej, deviatej už školáci by mali byť v posteli a tí škôlkari najneskôr o ôsmej," hovorí detská lekárka Katarína Šimovičová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články