Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Novela o ochrane prírody a krajiny je plná nezmyselných nariadení, tvrdia horskí záchranári
Zdielať na

Novela o ochrane prírody a krajiny je plná nezmyselných nariadení, tvrdia horskí záchranári

TATRY / Existencia horských vodcov vo Vysokých Tatrách je neistá, preventívna činnosť horských záchranárov v teréne len s povolením Štátnej ochrany prírody a ich pohyb mimo turistických chodníkov len počas záchranných akcií. Aj takéto, pre viacerých nezmyselné nariadenia, obsahuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Vodcovia ani záchranári však pri jej tvorbe neboli.

Horských vodcov mrzí najmä fakt, že k tvorbe tak vážnej a dôležitej novely zákona o ochrane prírody vôbec neboli prizvaní. "Ak by sme tieto nesledovali, tak to prejde, ani nevieme, že niečo také sa udialo," tvrdí Marek Trávniček, prezident Národnej asociácie horských vodcov SR.

Táto novela sa má priamo dotknúť ich činnosti napríklad tým, že okrem iného mimo vyznačeného turistického chodníka budú môcť ísť iba ochranári a to aj v súvislosti s výkonom sprievodcovskej činnosti. "Máme za to, že orgán, ktorý vydáva rozhodnutie o pohybe v tejto oblasti, by pravdepodobne nemal podnikať, lebo sa jedná o návrh v podnikateľskej činnosti, ktorá samozrejme nie je jasne definovaná, čiže by sme potrebovali, aby to bolo jasne zadefinované, o akú sprievodcovskú činnosť ide," povedal Trávniček.

Podľa vodcov by všetky vodcovské a sprievodcovské činnosti mali mať rovnaké podmienky. Čo je ale ešte zarážajúcejšie, táto novela sa priamo dotkne práce našich horských záchranárov, najmä preventívnej činnosti, ktorú už roky aj verejnosť považuje za mimoriadne dôležitú. Napríklad odstrel lavín, určovanie stupňa lavínového nebezpečenstva, či zisťovanie podmienok priamo v teréne. "By sme museli mať súhlas, resp. výnimku zo zákona a samozrejme je to proces, ktorý trvá minimálne 30 dní, čiže nie sú to veci, ktoré sa dajú robiť operatívne a my túto činnosť v horách musíme robiť operatívne, alebo počasie nepočká," dodáva Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

No a ďalej záchranári podľa novely môžu zísť z chodníka len v prípade záchranných akcií a dokonca budovy, autá, či vybavenie, ktoré spravuje Horská záchranná služba v národných parkoch, má prejsť pod Štátnu ochranu prírody. Prečo je to tak a ako sa to dotkne ich činnosti, nikto z nich zatiaľ nevie. Ministerstvo tvrdí, že sa to nedotkne nijako. Záchranárov ale táto novela mrzí o to viac, že doteraz mali s ochranármi veľmi dobré a korektné vzťahy. "Ešte stále chcem veriť tomu, že to nie je nejaký zámer, skôr že je to nejaká administratívna chyba. Poslali sme v rámci medzirezortného pripomienkového konania zásadné pripomienky," vysvetľuje Janiga.

Už viacerí pripomienkovali túto, pre mnohých spornú novelu. Ako však okrem iného napísal hovorca ministerstva životného prostredia, nie je vylúčené, že znenie zákona bude po vzájomnej dohode precizované. No a vodcovia aj záchranári v to veria. "Dúfame, že horských vodcov a sprievodcov to nezasiahne," tvrdí Trávniček. "Ja verím tomu, že ten zdravý rozum zvíťazí a že naozaj sa táto chyba odstrániť," dodáva Janiga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy