Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pred sviatkami ľudia zamierili do Vysokých Tatier a iných slovenských pohorí, aby prežili Vianoce a Nový rok na svahu. Netreba však zabúdať na riziká, ktoré sa na zasnežených vrchoch a svahoch môžu vyskytnúť.

Na horách bolo v piatok ráno zamračené. Oteplenie pokračuje, teplota vzduchu sa pohybovala od -7 do 0°C. Za uplynulých 24 hodín pripadlo do dvoch centimetrov nového snehu, prevažne vo Vysokých Tatrách, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

​Počas poslednej periódy sneženia pripadlo na horách 25 až 65 cm nového snehu, ktorý bol vetrom previevaný najmä na záveterné južné, juhovýchodné a východné svahy. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 50 cm, vo vysokých polohách Tatier 35 až 75 cm.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej stupnice. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Lavíny sa môžu uvoľniť na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Kým u nás sa lavínam vyhýbame, v Amerike jeden skialpinista zámerne lavíny spúšťa. Prečo? Dozviete sa v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy