Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Sex má 10 blahodárnych účinkov na telo i dušu
Zdielať na

Sex má 10 blahodárnych účinkov na telo i dušu

Zdroj: Thinkstockphotos

BRATISLAVA / Sex patrí k životu. Je to biologická potreba ako každá iná a hoci sa o nej tak často ako o jedení či spaní nehovorí, aj ona má na vaše telo minimálne 10 blahodárnych účinkov.

Milujete sa radi? Budete to robiť s ešte väčším potešením, keď sa dozviete, že sex má na vaše telo aj duši najmenej desať blahodárnych účinkov, píše francúzsky server Gentside.

Experti na geriatriu z prestížnej Harvardskej univerzity zaručujú, že milovanie trikrát do týždňa môže predĺžiť život o desať rokov. A aké má láska ďalšie výhody?

1. Budete mať lepšiu imunitu. Sex jeden až dvakrát týždenne umožňuje produkciu protilátok, ktoré chránia pred infekciami, ako je prechladnutie alebo chrípka. Inými slovami máte liek, ktorý až tak veľa nestojí.


2. Posilňuje vaše srdce. Sex je totiž skutočný šport! Úsilie pri ňom vynakladané núti srdce pracovať. Zo štúdií okrem toho vyplýva, že pravidelný sex znižuje pravdepodobnosť infarktu myokardu.

3. Zabudnete na bolesť hlavy. Neurológovia z Münsterskej univerzity v Nemecku vo svojej štúdii preukázali, že sex môže vyliečiť bolesť hlavy. Osoby trpiace silnými migrénami a chronickými bolesťami hlavy zistili, že im milovanie od bolestí pomáha.

4. Vaša pleť bude krajšia. Pri sexe telo vyrába veľké množstvo estrogénov. A to má tu výhodu, že pleť aj vlasy sú omnoho kvalitnejšie. Pot, ktorý sa z nás pri milovaní valí, totiž čistí póry a pleť je žiarivejšia.

5. Zaženiete depresie. Ak vieme, že nás partner miluje a túži po nás, uspokojuje nás to a dodáva nám to sebedôveru. A to nie je všetko. Pri sexe vyrába naše telo endorfíny, teda takzvané hormóny šťastia. Tie v nás vyvolávajú pocit spokojnosti.

6. Vráti sa vám dobrý spánok. Po námahe prichádza uvoľnenie. Vydali ste mnoho energie, dali ste do toho všetko, dotkli ste sa hviezd - a teraz prichádza relax. Tu máte liek na nespavosť, ktorý nič nestojí a neškodí organizmu.

7. Spálite kalórie. Spojí sa príjemné s užitočným a kto by si prial viac? Určite to nie je hlavný dôvod k milovaniu, ale je to dobrý argument. Za pol hodiny sexu spálite 75 až 100 kcal. Naviac testosterón produkovaný telom udržuje zdravé svaly i kosti.

8. Budete inteligentnejší. Podľa nedávnych štúdií zlepšuje sex produktivitu mozgu a podporuje činnosť hipokampu, časti mozgu, kde sa okrem iného nachádza pamäť.

9. Vyhnete sa rakoviene prostaty. Podľa štúdie časopisu The Journal of the American Medical Association je frekvencia ejakulacie priamo spojená s rizikom rakoviny prostaty. Čím sú ejakulácie častejšie, tým je riziko rakoviny nižšie.

10. Znížite stres. Štúdie Princetonskej univerzity ukázali, že každodenné milovanie počas dvoch týždňov výrazne obmedzilo uvoľňovanie stresových hormónov. Naviac si uvedomte, že pravidelný sex znižuje vysoký krvný tlak osôb trpiacich hypertenziou z dôvodu stresu.

Súvisiace články