Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čína lieči homosexuálov elektrošokmi, búria sa
Zdielať na

Čína lieči homosexuálov elektrošokmi, búria sa

Zdroj: SITA

PEKING / Súd v Pekingu otvoril prelomový prípad žaloby gaya proti zdravotnému zariadeniu, kde sa snažili vyliečiť jeho homosexualitu napríklad aj pomocou elektrošokov. Aktivisti to považujú za zlomový krok a dúfajú, že homosexualitu v krajine prestanú vnímať ako chorobu, ktorú treba liečiť.

Pred súdnou budovou sa zišla skupinka homosexuálov, ktorí skandovali: "Homosexualitu netreba liečiť!" Bol medzi nimi aj aktivista, ktorý sa v sesterskej uniforme so striekačkou v ruke týčil nad "pacientom" na kolenách.

Muž žaluje kliniku za traumu, ktorú mu spôsobili elektrošoky po tom, ako sa priznal k homosexuálnej orientácii.

Právne kroky podnikol aj proti istému čínskemu internetovému vyhľadávaču, ktorý toto zariadenie propaguje.

Sita

Kvôli rodine

Čína v roku 2001 vyradila homosexualitu zo zoznamu duševných chorôb. V krajine aj naďalej pretrváva výrazná intolerancia voči gayom a lesbám. Aktivisti preto dúfajú, že tento prvý súdny proces povedie k zlepšeniu situácie v krajine. Kliniky, ktoré sa pokúšajú vyliečiť homosexuálov stále môžete nájsť.

Väčšina ľudí takúto terapiu podstupuje kvôli rodine. Pacienti potom údajne len predstierajú, že liečba zabrala, chcú sa vraj zbaviť stresujúcich procedúr.

Lieči homosexuálov

Jedným z lekárov, ktorí sa považujú za odborníkov na liečbu homosexuality je Zhou Zhengyou. Napísal dokonca niekoľko sprievodcov pre rodičov, ktorí nevedia čo robiť, keď zistia, že ich dieťa vykazuje homosexuálne sklony.

Zhou Zhengyou sa pre BBC pochválil tým, že sa mu podarilo vyliečiť sedemdesiat percent pacientov. Avšak dodáva, že ide o veľmi dlhý a náročný proces.

Sita

Jeho kritici dopĺňajú, že  tomto prípade dlhý a náročný znamená aj lukratívny, keďže lekár berie 120 dolárov za jedno sedenie, čo je na bežný čínsky plat vysoká suma. 

"Jednou z používaných metód sú elektrošoky, ktoré vyženú homosexuálne myšlienky. pomáhajú však aj lieky," vysvetľuje lekár.

Búria sa

Čínski homosexuáli sa však búria. Zorganizovali už niekoľko protestov. Aj keď boli, čo sa kvantity týka, malé, na Čínu boli veľmi odvážne. Kompetentných však zatiaľ nepresvedčili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy