Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chorvátsky parlament schválil zákon o homosexuálnych partnerstvách
Zdielať na

Chorvátsky parlament schválil zákon o homosexuálnych partnerstvách

ZÁHREB / Chorvátsky parlament v utorok schválil vládny návrh zákona o registrovanom partnerstve osôb rovnakého pohlavia. Nová legislatíva dáva homosexuálnym párom takmer rovnaké práva ako heterosexuálnym s výnimkou adopcie detí.

Zákon upravuje konkrétne a praktické záležitosti potrebné pre každodenný život a zaoberá sa aj sociálnymi a dedičskými právami homosexuálnych párov. Za normu hlasovalo 89 poslancov, proti bolo 16.

"Chorvátsko urobilo historický krok vpred. Priblížili sme sa rozvojovým krajinám, ktoré túto otázku už vyriešili," uviedla pre New Zealand Herald šéfka LGBT Iva Tomecic.

"Odteraz môžu aj páry rovnakého pohlavia žiť plnohodnotne. Môžu nadobudnúť pocit, že v krajine, v ktorej žijú, pracujú a platia dane ich vnímajú ako rovnocenných," dodala.

Len dva týždne

Vládny zákon vznikol necelé dva týždne po decembrovom referende, v ktorom 65 percent občanov zamietlo možnosť manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Plebiscit tak zaviedol zmenu ústavy, podľa ktorej má byť manželstvo jedine zväzkom medzi mužom a ženou.

V reakcii na výsledok hlasovania prezident Ivo Josipovič požiadal vládu o vypracovanie legislatívy na ochranu práv osôb rovnakého pohlavia.

Vatikán skúma

Vatikán prednedávnom spustil globálny prieskum, v ktorom sa zameral na katolíkov a ich názor na cirkevné učenie, rodinný život a manželstvo.

Zaujímal sa aj o homosexuálne manželstvá, rozvody či antikoncepciu.

Vatikán o homosexualite, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy