Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Azyl na základe homosexuality? Teraz už realita
Zdielať na

Azyl na základe homosexuality? Teraz už realita

BRUSEL / Ste utláčaný pre svoju orientáciu? Odpoveď na túto otázku budú zohľadnovať štáty Európskej únie pri udelovaní azylu. V mnohých štátoch sú totiž ľudia za homosexuálne prejavy trestaní aj prenasledovaní.

Rozhodol súd

Členské štáty Európskej únie budú musieť pri posudzovaní žiadostí o udelenie azylu skúmať aj to, či žiadateľ vo svojej domovskej krajine nie je utláčaný pre svoju sexuálnu orientáciu. Vo štvrtok o tom rozhodol Súdny dvor Európskej únie (EJC) v Luxemburgu. Verdikt je reakciou na iniciatívu holandských úradov, ktoré EJC požiadali o výklad pojmu "sociálna skupina" v súvislosti s azylantmi.

Konkrétne išlo o žiadateľov z afrických krajín Sierra Leone, Uganda a Senegal, ktorí sa cítia byť utláčaní pre svoju sexuálnu orientáciu. Súdny dvor rozhodol, že prenasledovaných homosexuálov je možné za samostatnú "sociálnu skupinu" považovať.

Väzenie pre orientáciu

Rozhodnutie má precedentný charakter a platí pre všetky členské krajiny EÚ. Homosexuálne prejavy sú vo viacerých krajinách Afriky ilegálne a niekde sa trestajú aj väzením. Štáty európskej 28-člennej únie teraz budú musieť posudzovať aj to, či azylantom z týchto štátov nehrozí prenasledovanie pre ich homosexualitu. Konečné rozhodnutie o udelení azylu však bude na jednotlivých členských krajinách.

Súdny dvor EÚ poskytuje výklad právnych predpisov únie s cieľom zabezpečiť ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských štátoch. Takisto rozhoduje právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Na súd sa s podnetom môžu obrátiť jednotlivci, spoločnosti aj súkromné organizácie.

Homosexualita a Vatikán

Vatikán spúšťa globálny prieskum, aby zistili, čo si katolíci myslia o cirkevnom učení, rodinnom živote a manželstve. Zaujímajú ho aj témy ako sobáš homosexuálov, rozvody, či antikoncepcia. To zrejme nevie ani samotný Vatikán, preto sa situáciu rozhodol podrobne zmapovať. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy