Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Antikoncepcia a homosexuáli. Vatikán chystá megaspoveď
Zdielať na
Zahraničie

Antikoncepcia a homosexuáli. Vatikán chystá megaspoveď

VATIKÁN / Vatikán spúšťa globálny prieskum, aby zistili, čo si katolíci myslia o cirkevnom učení, rodinnom živote a manželstve. Zaujímajú ho aj témy ako sobáš homosexuálov, rozvody, či antikoncepcia. To zrejme nevie ani samotný Vatikán, preto sa situáciu rozhodol podrobne zmapovať.

39 otázok Vatikánu

"Nechceme otvoriť všetky diskusie o katolíckom učení. ale na základe skúseností pastorov vidíme mnohé situácie, na ktoré sa chceme pokúsiť nájsť riešenia," povedal kardinál Peter Erdo.

Do diecéz po celom svete Vatikán rozposlal formulár s témami, na ktoré majú svoje ovečky vyspovedať. Dokopy ide o 39 otázok. Hlavným cieľom je zistiť, či veriaca komunita zdieľa tradičné názory cirkvi. Výsledkami prieskumu sa kompetentní budú zaoberať na budúcoročnej konferencii. Iniciatíva vychádza priamo od pápeža Františka, ktorý nechce cirkev uzatvorenú pred reálnym svetom.

Hlas veriacich

"Synoda nerobí rozhodnutia na základe väčšinovej verejnej mienky, to nie. Ale ignorovať hlas veriacich, by bolo chybou. Musíme premýšľať, modliť sa a pápež na to vrhne svetlo," dodal acribiskup Bruno Forte.

Prieskum nesignalizuje posun v učení Cirkvi voči homosexuálnym sobášom alebo regulácia pôrodnosti, ale svedčí to skôr o službe pápeža Františka a jeho snahe osloviť katolíkov na otázky týkajúce sa súčasnej rodiny. V Anglicku sprístupnili biskupi dotazník na internete, takže každý, vrátane laikov a katolíckych rodičov, môže reagovať.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy