Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
A opäť škandál v cirkvi! Pápež odvolal nuncia pre pedofíliu
Zdielať na

A opäť škandál v cirkvi! Pápež odvolal nuncia pre pedofíliu

VATIKÁN / Vatikán odvolal pápežského nuncia z Dominikánskej republiky Józefa Wesolowského potom, čo ho miestne médiá obvinili z pedofílie. Oznámil to hovorca Vatikánu.

Vatikán začal jednať ihneď

Dominikánsky generálny prokurátor Francisco Domínguez Brito uviedol, že menoval zvláštneho žalobcu, ktorý bude činy bývalého veľvyslanca vyšetrovať.

Vatikánsky hovorca Federico Lombardi povedal, že Wesolowski bol odvolaný "v posledných týždňoch." "Bol uvoľnený zo svojich povinnosti a bolo zahájené jeho vyšetrovanie," uviedol.

Dominikánsky kňaz Agripino Núñez Collado miestnym novinárom povedal, že Vatikán začal jednať ihneď. V momente, kedy bol pápež informovaný o obvineniach voči Wesolowskému.

Podľa neho čelí poľský kňaz prípadnému trestu vo Vatikáne. Ale vzhľadom k svojmu diplomatickému postaveniu by mohol byť imúnny voči vyšetrovaniu v Dominikánskej republike.

Pápež František čistí cirkev

Pápež František, ktorý pochádza z argentíny, krátko po svojom zvolený v marci oznámil, že chce, aby sa katolícka cirkev vysporiadala s prípadmi zneužívania detí kňazmi a aby bolo vinníci potrestaní.

Generálny prokurátor tohto ostrovného štátu v karibskej oblasti uviedol, že zvláštne vyšetrovanie vezme vzhľadom k diplomatickému statusu Wesolovského do úvahy národne aj medzinárodné právo.

Prokurátorka okresu Santo Domingo Yeni Berenice Revnosová povedala, že vyšetrovanie vyvolali televízne programy, ktoré vysielali v pondelok dve miestne televízne stanice.

Zatiaľ sa nevie, kde sa 65-ročný Wesolowski nachádza. Podľa miestnych médií odišiel z Dominikánskej republiky začiatkom augusta.

Ďalší Poliak obvinený z obťažovania miništrantov

Dominikánske úrady taktiež vyšetrujú ďalšieho poľského kňaza a Wesolowského priateľa Wojciecha Gila, ktorý bol v máji odvolaný z horskej farnosti v Juncalite kvôli tomu, že ho miestni obyvatelia obvinili z obťažovania miništrantov.

Údajne taktiež bral miništrantov do domu Wesolowského. Gil by v dobe odvolania na dovolenke v Poľsku.

Józef Wesolowski je vatikánskym diplomatom od roku 1980. V Dominikánskej republike bol od roku 2008 a pred tým bol pápežským nunciom v Kazachstane, Tadžikistane, Kyrgyzstane, Uzbekistane a Bolívii. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy