Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Adopcia homosexuálmi. Arcibiskup Zvolenský poslal Britom list
Zdielať na

Adopcia homosexuálmi. Arcibiskup Zvolenský poslal Britom list

BRATISLAVA/LONDÝN / Adopcia slovenských chlapcov homosexuálmi v Británii rozpútala búrlivú diskusiu. Ozývajú sa nielen tí, ktorí nesúhlasia s takýmto postupom Britov, ale aj tí, ktorí na tom nevidia nič zlé.

Chlapci (2,4) boli odobratí rodičom pre podozrenie zo zanedbania starostlivosti. Britskému súdu napísal list dokonca aj aribiskup Zvolenský.

Pre katolíkov neprípustné

Na požiadanie právnikmi rodiny šéf konferencie biskupov zaslal Britom jasné stanovisko. Bolo to ešte v čase, keď adopcia homosexuálmi nebola definitívna. "Pre katolíkov z pohľadu viery a morálky je neakceptovateľný krok, ktorý by viedol k adopciám detí homosexuálnym párom," píše sa v stanovisku Konferencie biskupov Slovenska.

Opačného názoru je hnutie Inakosť, zastupujúce aj homosexuálne páry. "Adopčná politika alebo najlepší záujem dieťaťa nesmie súvisieť, ani sa posudzovať na základe či už etnicity, náboženstva alebo sexuálnej orientácie," tvrdí Romana Schlessinger z Občianskeho združenia Queer Leaders Forum. 

Homofóbna hystéria

Schopnosť postarať sa o dieťa podľa nich s týmto vôbec nesúvisí. "Celé to zvyšné okolo je, iba rasisticko-homofóbna hystéria," dodáva Schlessinger.

"Ak vychádzame z psychologického, biologického hľadiska, aj tradície, alebo prirodzeného zákona, tak naozaj to dieťa sa rodí matke a otcovi, nerodí sa mužovi a mužovi, ani žene a žene," uviedla podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová.

"Nesúhlasím ani s myšlienkou, že by niekto povedal, že lepšie je byť vychovávaný tak, že sú špinavé tie deti, alebo tak, že nebolo o ne postarané, či lepšie aby ich vychovávali homosexuáli. Myslím si, že to je veľmi nezdravým spôsobom postavená súvislosť,"
tvrdí Branislav Škripek z OĽaNO.

Podľa slov Richarda Sulíka je potrebné, aby sa poctivo vyšetrilo, či deti boli odobrané naozaj oprávnene. "Ak áno, tak je to pre mňa vybavená záležitosť," tvrdí šéf SaS Richard Sulík.

Ľudia sa chystajú do ulíc

"Pre rodinné právo Veľkej Británie je dôležité, aby boli v prvom rade ochránené a dodržané práva dieťaťa. Z ich pohľadu aj dieťa, ktoré nemá pravidelnú školskú dochádzku, už nie je takýmto spôsobom chránené," uviedla Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).

Angažovať sa plánuje aj zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom v Štrasburgu. Chce vystúpiť pred výborom ministrov rady Európy, a nie len to. "Ak by došlo k oznámeniu anglickej vláde akejkoľvek sťažnosti, ktorá sa týka občanov Slovenskej republiky, tak som pripravená intervenovať v konaní pred Európskym súdom ako tretia strana," uviedla Marica Pirošíková.

V Bratislave sa chystajú ľudia do ulíc. V piatich mestách chcú protestovať proti postupom britskej sociálky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy