Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Záhada 100 ročnej múmie dievčatka. Rosalie stále žmurká
Zdielať na

Záhada 100 ročnej múmie dievčatka. Rosalie stále žmurká

TALIANSKO / Dievčatko menom Rosalia Lombardo sa narodilo 13. decembra 1918 na talianskej Sicílii. O takmer presne dva roky, 6. decembra 1920 však podľahlo zápalu pľúc. Jej otec sa s tým nedokázal zmieriť a preto poprosil vyhláseného balzamovača, Alfreda Salafiu, aby jeho dcéru zachoval v podobe, akoby bola živá. Podarilo sa.

Profesor Alfredo Salafia bol skutočnou hviezdou vo svojom odbore, čo možno posúdiť aj teraz, po sto rokoch. Múmia je neporušená a dievčatko vyzerá, že len spí. Vďaka zápiskom je známe, čo profesor použil na zakonzervovanie tela. Mumifikačná tekutina bola zložená z formalínu, ktorý zabíja baktérie, z alkoholu, ktorý vysušuje, z glycerínu, ktorý zabraňuje presušeniu, kyseliny salicylovej, ktorá zabíja huby a soli zinku, ktorá spôsobuje stuhnutosť tela. Záhadou tak nie je to, ako je telo aj po sto rokoch neporušené, ale to, že dievčatko klipká očami

Do Kapucínskych katakomb v Palerme prúdia ľudia, aby na vlastné oči videli, či sto rokov mŕtve dievčatko naozaj žmurká. Skutočne sa zdá, že oči má pootvorené raz viac, raz menej. Vďaka časozbernému kamerovému záznamu vedci zistili, že to tak naozaj vyzerá a prvým vysvetlením bolo, že môže ísť o reakciu na zmeny teploty v miestnosti. Dievčatko je totiž zabalzamované aj so všetkými vnútornosťami a tak by telo mohlo reagovať nebadateľným nadúvaním a scvrkávaním. 

Už onedlho zistili pravdu a teplota v miestnosti za tým nebola. Má ísť o jednoduchý optický klam. Oči malej Rosalie totiž nikdy neboli celkom zatvorené a záleží od uhla dopadu svetla, ako vyzerajú. Podľa svetelných lúčov sa javia byť raz takmer zatvorené, inokedy počas dňa pootvorené. Logické vysvetlenie však iste nezabráni tomu, aby sa davy turistov prestali o dievčatko so smutným osudom zaujímať.

Súvisiace články